Genom ett nytt regeringsuppdrag ska SGU göra det möjligt för kommuner och enskilda brunnsägare att själva rapportera in brunnsdata till SGU för att på så sätt öka kunskapen om Sveriges grundvattenförhållanden.
SGUs nya uppdrag är ett led i arbetet med att öka kunskapen om grundvattnet. I och med uppdraget ska SGU öka sitt stöd till kommuner och länsstyrelser ytterligare – både vad gäller vattenplanering men också med underlag som hjälper kommunerna och länsstyrelserna att svara på en ökande mängd frågor från allmänheten.
För att få mer detaljerad information om grundvattnet kommer myndigheten att ta hjälp av bland annat kommuner och enskilda brunnsägare för att komplettera och förbättra sina data.
– Den information vi får in hjälper oss att kunna förutse vilka områden som är sårbara för torka och vilka insatser som behövs för att undvika en allvarlig vattenbrist. Det kommer att vara värdefullt i SGUs arbete med miljökvalitetsmålet ”Grundvatten av god kvalitet, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert vid SGU, i ett pressmeddelande.
SGU ska i dialog med kommuner, lokalsamhälle, företagare och andra berörda kvalitetssäkra och komplettera informationen i SGUs databaser om grundvatten. Kommunerna lämnar redan idag information till SGU men detta ska utvecklas ytterligare. Dessutom kommer även bland andra brunnsägare kunna skicka in information till SGU.
Uppdraget kopplas till de senaste tre somrarna som alla haft låga grundvattennivåer.
Uppdraget görs i samverkan med Livsmedelsverket och Statens jordbruksverk och ska slutrapporteras till regeringskansliet den 28 februari 2019.
– Jag är positiv till att utveckla myndighetens data genom att ta hjälp av kommuner, företagare och fastighetsägare, och att vi gör detta samverkan med Livsmedelsverket och Statens jordbruksverk, säger Lena Söderberg, gd SGU. (EW)