I mitten av november fick 16 olika projekt för läkemedelsrening vid svenska reningsverk besked om att de delar på 85 miljoner kronor i statligt stöd. Cirkulation har tittat närmare på vad de olika projekten har på gång.
Naturvårdsverket fördelade medel som regeringen avsatte under 2018 för såväl införande av läkemedelsrening som kunskapsinhämtning. Därför skiljer sig projekten ganska mycket åt. En del handlar om ren förprojektering, andra om anpassade lösningar som ska förverkligas. Bidragen är garantipengar som kan komma att minskas i en del fall om de inte förbrukas fullt ut i projekten.
Borlänge Energi får 1 035 000 kronor.
– Vi ska göra en förstudie där en viss teknik prövas i mindre skala. Det handlar om magnetiserat aktivt kol, berättar Jesper Johansson, VA-chef vid Borlänge Energi, till Cirkulation.
Borlänge Energi ska dels samla kunskap genom omvärldsbevakning och dels testa en pilotanläggning som satts igång i början av 2019.
Borås Energi får 549 000 kronor för att finansiera en förstudie. VA-chef Per Karlsson vid Borås Energi förklarar att det inte är aktuellt att göra några direkta förändringar i det helt nya Sobackens reningsverk. Verket är fortfarande under uppstart och förändringar skulle påverka processgarantier och annat.
– Vi gör en förstudie på en teknisk lösning med hänsyn till flera olika parametrar samt hur den ska kunna implementeras i vår anläggning. Det är en bred förstudie som är helt teknikneutral, säger Per Karlsson, VA-chef Borås Energi.
Falu Energi & Vatten (FEV) tilldelas 3 009 600 kronor för att göra en förstudie om läkemedelsrening. FEV ska testa granulerat aktivt kol som, förutom att absorbera läkemedelsrester, också ska absorbera tungmetaller som når reningsverket från den gamla gruvdriften.
– Vi väljer att prova aktivt kol för det påverkar tungmetaller också så vi får dubbel effekt. Vi tänkte kombinera det med så kallat ultrafilter eftersom det också är bra på att ta bort mineraler och tungmetaller, säger projektledare Melviana Hedén vid FEV.
Ett pilotprojekt kommer att pågå under 2019. Det ingår i utvecklingen av Främby reningsverk.
Kristianstads kommun får en av de större posterna, 11 070 000 kronor, för att installera läkemedelsreningsteknik i Degeberga reningsverk. Metoden blir aktivt kol. Degeberga reningsverk byggs till under 2020.
Lidköpings kommun får också en större summa, 13 494 972 kronor. Det täcker 65 procent av den ozoneringsteknik de tänker satsa på i det nya Ängens reningsverk. Förhoppningen är att få till en pilotanläggning snart.
NSVA i nordvästra Skåne får pengar till tre projekt. Dels en miljon vardera till Öresundsverket i Helsingborg och Lundåkraverket i Landskrona. Dels 6 033 600 kronor för att bygga framtidens rening av läkemedel och andra organiska föroreningar i det kommande reningsverket Reco lab. Reco lab är ett test i fullskala med källsorterande avlopp i fastigheter för cirka 2 100 personer som byggs i Oceanhamnen i Helsingborg.
– Tekniken som ska användas i Reco lab är beprövad, men just sättet som vi kombinerar den på är det nya, säger Hamse Kjerstadius, utvecklingsingenjör på NSVA.
Källsorteringen där toalettvattnet går i ett eget avlopp innebär att avloppsvolymen från 350 liter per person och dygn ned till tio liter per person och dygn vilket minskar energiförbrukningen vid rening.
– Under våren 2019 ska vi jämföra en vanligt förekommande ozoneringsanläggning mot en mer avancerad teknik med nanofiltrering. Med nanofiltrering kan det renade vattnet återanvändas eller släppas ut lokalt vilket kan ge en mycket stor ekonomisk vinst. I så fall kommer vi i framtiden att ha lokal rening av källsorterat disk- och duschvatten medan toalettvattnet, som samlas in med vakuumtoaletter, leds med mindre vakuumledningar till centrala reningsverk, säger Hamse Kjerstadius.
De övriga bidragen på en miljon vardera går till utredningar om hur läkemedelsrening ska kunna byggas in på Lundåkraverket i Landskrona respektive Öresundsverket i Helsingborg.
Simrishamns kommun får mest pengar av alla. 19 124 100 kronor för ombyggnaden av reningsverket i Kivik. Syftet med bidraget är att reningsverket ska implementera teknik i fullskala för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Detta samtidigt som kommunen även bygger nytt i centralorten Simrishamn.
– Vi kommer att vara unika inom området för rening av mikroföroreningar, där läkemedelsrester är ett betydande fokusområde. Att implementera läkemedelsrening i två avloppsreningsverk i samma kommun och med två olika tekniker är vi ensamma om, säger projektsamordnare Stefan Blomqvist på VA-avdelningen.
Ombyggnaden i Kivik kommer att innebära en ny, fristående byggnad för intagsrensning och förfiltrering, MBR-filter samt aktivt kolfilter. Ambitionen är att Kiviks reningsverk ska stå färdigt 2020.
Syvab i södra Storstockholmsområdet har beviljats ett bidrag på 2 097 000 kronor för att ta fram en förstudie om införande av läkemedelsrening på Himmerfjärdsverket. Syvabs framtida processutformning samt tidigare genomförda studier leder till att Syvab kommer att rikta in sig på olika tekniker med aktivt kol under förstudien. Projektet är tänkt att avslutas i augusti-september 2019.
Tierps Energi & Miljö får 10 440 000 kronor för att uppföra en fullskaleanläggning med ozon och efterföljande kolfilter. Anläggningen kommer att byggas i Tierps reningsverk där hela flödet beräknas gå igenom anläggningen. Bygget av den nya läkemedelsreningen kommer att påbörjas 2019 och planeras stå färdigt till sommaren 2020.
VA Syd i Malmöområdet får 1 607 400 kronor för en förstudie för läkemedelsrening vid Sjölundaverket. Projektet ingår i förberedelser för en större satsning. Förstudien innehåller också omfattande analyser av inkommande och utgående halter av läkemedelsrester idag samt provtagningen i recipienten Lommabukten.
– Vi vill göra en behovsanalys för att hitta en optimal teknik även med tanke på till exempel desinfektion då vi har en badstrand i närheten och även för mikroplaster, säger projektledaren Maria Jonstrup på VA Syd.
Vivab i Varberg/Falkenberg får bidrag på 2 214 936 kronor till en förstudie om läkemedelsrening vid Ullareds reningsverk. Syftet är att ta fram mål för rening av läkemedelsrester, utvärdera och jämföra olika tekniker för läkemedelsrening genom att utföra integrerade testkörningar i pilotskala samt att ta fram ett resultatbaserat beslutsunderlag för implementering av läkemedelsrening i fullskala i framtiden.
Förstudien genomförs i tre olika faser:
Fas 1: Kartering av mikroföroreningar för att skaffa sig kunskap om belastningssituationen och reningsgraden för nuvarande reningsprocess.
Fas 2: Utvärdering av teknikkombinationer utifrån reningsverkets specifika förutsättningar. Utvärdering av både tekniker som är under utveckling och redan kommersiellt tillgängliga tekniker. Upphandling av pilotanläggningar.
Fas 3: Utförande av pilotstudier för att jämföra två valda tekniker och teknikkombinationer som integrerade lösningar inom befintlig reningsprocess.
Växjö kommun har beviljats 2 559 600 kronor till en förstudie för läkemedelsrening på reningsverket Sundet. Syftet med förstudien är att kartlägga behovet och att ta fram underlag för hur och var i processen läkemedelsrening bäst skall sättas in. Det finns också utrymme för en del mindre pilotförsök. Förstudien omfattar provtagning och analys av läkemedelsrester på inkommande och utgående halter av läkemedelsrester idag samt i recipienten.
Örebro kommun får 270 000 kronor för en förstudie om reningen på Skebäcks reningsverk.
– Vi tar hjälp utifrån med en studie om hur vi kan rena läkemedel hos oss. Det blir en tekniksammanställning. Vi har ganska bra koll redan idag på våra halter och såna saker, säger reningsverkschefen Leif Sildén.
Östra Göinge kommun har tilldelats 9 450 000 kronor för en fullskaleanläggning när Knislinge får ett nytt reningsverk där Skåne Blekinge Vattentjänst planerar för ett aktivt kol/sandfilter. Det återstår dock en del politiska beslut i frågan.
I en annan del av utvecklingen för att underlätta för införandet av avancerad rening på kommunala reningsverk har Naturvårdsverket också beviljat medel till Svenskt Vatten för att bilda en beställargrupp för minskade utsläpp av läkemedelsrester, mikroplaster och andra föroreningar, via reningsverk.