FOTO: Pixhill.com

Sex procent av magsjukefallen beror på vattnet

VA-aktuellt

Omkring sex procent av de akuta magsjukefallen i Sverige har samband med dricksvatten. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny studie.

I Sverige har vi cirka 2,9 miljoner fall av akut magsjuka per år. 175 000 av de fallen beräknas kunna härledas till påverkat dricksvatten.

– Det är en ganska låg risk jämfört med andra riskkällor, men det är ett problem som inte ska försummas, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, till Cirkulation.

I rapporten jämförs statistiken med en risk för att en person blir magsjuk av dricksvatten i genomsnitt en gång vart 40:e år.

Studien är baserad på data från 2 700 personer i Ale kommun under åren 2012-2013. Kommunen valdes ut bland annat för att det finns en bra fördelning mellan hushåll som försörjs från kommunala yt- respektive grundvattenverk, samt egna brunnar. Invånarna ligger också nära genomsnittet i landet i frekvensen för magsjuka.

– Vi vet att det varje år inträffar ett antal sjukdomsutbrott orsakat av dricksvatten. Men det finns sannolikt även många fall som inte upptäcks och registreras. Det här är första större studien som undersöker om mängden dricksvatten påverkar risken att bli magsjuk.

Rapportförfattarna menar att det sannolikt finns en underskattning av behovet av barriärverkan i landets vattenverk. De pekar också på riskerna för smittspridning efter brott på ledningsnätet. Just nu pågår sammanställningen av en separat rapport om magsjukefrekvens kopplat till magsjukefrekvens.

Det ytvattenverk som levererar till delar av Ale kommun är Alelyckan i Göteborg. Studien gjordes innan Alelyckan försågs med UV-desinfektion i processen.

Jonas Toljander och hans kolleger fortsätter nu också med en större fortsättningsstudie där Partille, Ale, delar av Göteborg samt Falun och Borlänge ingår.

– Den här studien är alltså något av en förstudie inför den större studien, säger Jonas Toljander.

I nästa studie får man alltså också en viss möjlighet att jämföra statistik före och efter införandet av UV-desinfektion vid Alelyckans vattenverk. Studien beräknas att vara klar under 2017.

Studien Risken att bli sjuk av dricksvatten, var en del av projektet ”Visk – Virus i vatten Skandinavisk Kunskapsbank” och finansierades av EU och av MSB. (EW)

Läs mer: Risken att bli magsjuk av dricksvatten, Livsmedelsverket Rapport 15-2016

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här