Åsa Romson (MP). Bild: Fredrik Hjerling

Satsning på kommunernas klimatanpassningar

VA-aktuellt

Regeringen satsar ytterligare 110 miljoner kronor per år för åren 2016-2019 för att stärka samhällets anpassning till ett förändrat klimat. Från 2016 satsar regeringen därmed totalt 160 miljoner kronor per år. Tanken är att det ska möjliggöra för kommuner att kunna vidta fler förebyggande åtgärder, exempelvis att bygga vallar mot höjda vattennivåer och stärka avrinningssystem för att minska risken för översvämningar.

I årets vårbudgetproposition aviserade regeringen en permanent ökning på 50 miljoner kronor för klimatanpassning från 2016. Regeringen satsar nu ytterligare 110 miljoner kronor per år för åren 2016-2019 för att stärka samhällets anpassning till ett förändrat klimat. Från 2016 satsas därmed totalt 160 miljoner kronor per år.

De ökade anslagen innebär bland annat en direkt satsning med 50 miljoner kronor på kommunernas arbete med konkreta åtgärder för att minska samhällets sårbarhet till följd av klimatförändringar. Kommunerna har en central roll för att anpassa samhället till ett förändrat klimat. Det kan till exempel handla om stöd för att bygga vallar mot höjda vattennivåer och avrinningssystem i städer för att minska risken för översvämningar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Nu avsätts också 107 miljoner kronor per år för åren 2016-2019 för uppbyggnad av nationell höjdmodell och ras-, skred-, erosions- och översvämningskartering samt samordning av det regionala arbetet. Från 2016 permanentas Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI, som har till uppgift att samla in, sammanställa och tillgängliggöra kunskap om ett förändrat klimat och klimatanpassning.

Budgetpropositionen för 2016 bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här