Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Cecilia Chatterjee-Martinsen

Sanitetssatsning viktigt för världens kvinnor

VA-aktuellt

När Sveriges statsminister Stefan Löfven medverkade på Global Citizen Festival i New York den 27 september så var det tillsammans med stjärnor som Beyoncé, Coldplay och Pearl Jam. Festivalen anordnades i samband med toppmötet i FN där världens ledare skrev på avtalet om de 17 hållbara utvecklingsmål som ersätter millenniemålen. Statsministerns tal handlade om vatten, sanitet och jämställdhet.

Stefan Löfven lovade i sitt tal att Sverige fram till år 2030 kommer att finansiera tillgång till vatten och sanitet för 60 miljoner fattiga. Bistånds- och utvecklingsorganisationen Wateraid i Sverige välkomnar nu statsministerns besked i en kommentar och hoppas att det ska leda till att regeringen också prioriterar frågan i sin politik.

– Tillgång till rent vatten och sanitet är helt grundläggande för kvinnors rättigheter och möjligheter, precis som statsminister Stefan Löfven poängterade i sitt tal. Vatten, toaletter och hygien är avgörande för överlevnad, hälsa, utbildning, jämställdhet, ekonomisk och hållbar utveckling för alla, men speciellt för världens fattigaste kvinnor. Oerhört glädjande är att han även från scen lovar en satsning från svensk sida att säkerställa för att 60 miljoner människor ska få tillgång till sanitet under de nästa 15 åren. Detta visar på en svensk feministisk utvecklingspolitik som vill stå upp för och leda framsteg för dessa mest grundläggande mänskliga rättigheter, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAids generalsekreterare i Sverige, i ett pressmeddelande. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid