Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Carolina Romare

Saga Noréns Porsche säljs till förmån för Wateraid

VA-aktuellt

Den gröna Porsche som använts av karaktären Saga Norén i TV-serien Bron säljs på auktion. Intäkterna från försäljningen går till organisationen Wateraid, som skådespelerskan Sofia Helin är ambassadör för.

Den 13 juli säljs porschen, en 1977 Porsche 911S, från TV-serien Bron på auktion. Porschen, som körs av huvudkaraktären Saga Norén, är ett återkommande inslag i TV-serien som gjort stor succé både i Sverige och internationellt.

Försäljningen görs till förmån för organisationen Wateraid, som arbetar i världens fattigaste samhällen med att förbättra tillgången till rent vatten, toaletter och hygien. Sofia Helin, som spelar Saga Norén i Bron, är ambassadör för Wateraid, och hon är mycket glad över att försäljningen av bilen kan leda till att fler människor i världen får tillgång till rent vatten genom Wateraid arbete:

– Sagas Porsche är inte bara en stor del av mitt eget skådespelarliv utan har också blivit en del av den svenska TV-historien. Det är verkligen jättekul att denna ikoniska bil kan komma till så stor nytta även efter Bron. I vintras reste jag med Wateraid till Kambodja och såg med egna ögon vilken otrolig skillnad deras arbete gör. Med pengarna som Wateraid får in från auktionen kommer de kunna nå tusentals människor i världens fattigaste samhällen med rent vatten, säger Sofia Helin, i ett pressmeddelande.

– Wateraid är såklart otroligt glada och tacksamma över att Saga Noréns porsche säljs till förmån för vårt arbete, och vill tacka alla som gör det möjligt. Idag lever var tionde människa i världen utan tillgång till rent vatten, vilket får katastrofala följder för deras hälsa, levnadsstandard och möjligheter i livet. Med intäkterna från försäljningen kommer vi kunna nå tusentals av dessa människor med rent vatten och förändra deras liv för alltid, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Wateraid Sverige.

Bilen säljs på Bonhams Festival of Speed Sale i Goodwood, Storbritannien, den 13 juli och Sofia Helin kommer själv att vara med under auktionen. För den som inte kan vara på plats går det att buda på porschen online på Bonhams hemsida.

Intäkterna från försäljningen skänks till Wateraid av Filmlance International och Nimbus Film, som har producerat Bron i samarbete med SVT, DR, ZDF German Television Network, ZDF Enterprises, Film i Skåne, NRK, Copenhagen Film Fund, Lumiere Group, Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond, med stöd från Nordvision och i samarbete med Malmö Stad.

Skådespelerskan Sofia Helin är sedan 2015 ambassadör för Wateraid. Som ambassadör lyfter hon i olika sammanhang Wateraids livsviktiga arbete för att fler människor ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid