Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Arkivbild. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Sabotaget mot vattenledningen omfattande

VA-aktuellt

Det står nu bortom allt tvivel att den nya vattenledningen mellan Bromölla och Olofström utsatts för omfattande sabotage. Nya borrhåll har hittats allt eftersom den nylagda överföringsledningen provtryckts.

Skåne Blekinge Vattentjänst (SBVT), som ansvarar för VA-försörjningen i bland annat Olofström, har under en tid letat läckor i en helt nylagd vattenledning, något Cirkulation rapporterade om i början av juni. Då hade ett par borrade hål upptäckts i den nylagda ledningen. Nu när den fem kilometer långa ledningssträckan provtryckts så har nya hål upptäckts.

Sabotören har med all sannolikhet borrat hålen i ledningen medan den fortfarande låg ovan mark.

– Ja vi är helt säkra, vi har till och med hittat ett avbrutet borr i en av ledningarna, säger projektledare Anders Johnsson, till P4 Blekinge.

Åtta hål borrade i svetsskarvar mellan ledningssektioner har hittats än så länge men provtryckningen visar att det finns minst något mer hål som inte upptäckts än.

Arbetet med att reparera den saboterade ledningen har tagit flera veckor, förhoppningsvis är arbetet klart innan midsommar. Det beräknas då ha kostat cirka 1,5 miljoner kronor extra.

Det har funnits ett lokalt motstånd mot projektet att bygga en överföringsledning 2,2 mil mellan Bromölla och Olofström. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid