Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Ronneby anlitar medicinsk expertis

VA-aktuellt

Kommunledningen i Ronneby kommun kommer att anlita medicinsk expertis för att kunna fastställa sjukdomssamband med vattnet i Kallinge. Varje fall ska avgöras för sig.

Högsta domstolens utslag att produktansvarslagen ska tillämpas i PFAS-målet i Kallinge, Ronneby kommun, gör att den juridiska processen nu tar en ny riktning i jämförelse med att enbart lagen om allmänna vattentjänster skulle tillämpats.

– Vi vet vilken lagstiftning som åberopas och hur processen kommer fortskrida. Sen kommer varje fall inom ramen för PFAS-föreningen hanteras individuellt – man kommer titta på respektive persons eventuella skador, beroende på PFAS-förekomst, säger Peter Berglin, vd för Miljö & Teknik, i en kommentar till Sveriges Radio P4 under en presskonferens den 14 juni.

Även om fokus nu var på lagtolkningen och det faktum att ett kommunalt bolags leverans av dricksvatten omfattas av produktansvarslagen så understryker de ansvariga det tråkiga i att dricksvatten med dålig kvalitet gått ut.

– Från Miljötekniks sida tycker vi naturligtvis att det är djupt beklagligt att vi levererat vatten som var förorenat med PFAS. Nu avvaktar vi att ärendet åter tas upp i tingsrätten, där skadeståndskraven kommer att hanteras, säger Peter Berglin.

Läs mer:

Produktansvarslagen omfattar leverans av dricksvatten

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid