Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Trollhättan Energi

Rörspräckning i unik dimension

VA-aktuellt

Trollhättan Energi är med och sätter en ny gräns för rörspräckning när en vattenledning med diameter 710 millimeter byts.

Vid Stallbacka i Trollhättan har Trollhättan Energi under en längre tid haft problem med läckor på den dricksvattenledning som går genom området.

– Vi har haft 10-15 läckor och vi vet inte riktigt varför. Kanske är det vibrationer som gör att det blir sprickor. Därför har det i ett antal år legat i vår planering att byta den här ledningen, säger Olof Dahlgren, VA-ingenjör på Trollhättan Energi, i ett pressmeddelande.

Just nu byts 800 meter ledning med hjälp av rörspräckning. Enligt entreprenören är det en unik entreprenad.

– Det är en metod som vi jobbat med länge. Men det som är unikt här är den stora dimensionen på röret. Det har aldrig tidigare gjorts en liknande rörspräckning i Sverige, säger Nils-Göran Svensson på Quick Pipe.

Det nya röret har en diameter på 710 millimeter (det gamla hade en innerdiameter på 600 millimeter). Det kräver i sin tur en dragmaskin med hela 190 tons dragkraft.

Trollhättan Energis försök att använda rörspräckning med så här stora rördimensioner har fungerat väl långa sträckor. Problemet har varit där det finns gamla lagningar. Där är det armerade betongröret stålförstärkt, och då klarar inte rymmaren att spräcka det gamla röret. På de punkterna har enda möjligheten varit att gräva sig ner till röret.

Totalt ska cirka 800 meter dricksvattenledning bytas ut. Det delas upp i fyra etapper – 200 meter är max vad dragmaskinen klarar av åt gången. De nya rören är polyetenrör med skyddskappa som svetsas samman på plats i 200 meterslängder. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid