Annons Kamstrup 2024

Rent vatten till gangstrarna stoppar ebola

VA-aktuellt

Rent vatten till gangstrarna kan stoppa ebola. Ja, det menar Hans Rosling, professor emeritus i global hälsa som nyligen har kommit tillbaka efter tre månader i Liberia, där han jobbat med försöka kontrollera smittan av ebola.

I Sveriges Radios Vetandets värld berättar Hans Rosling att smittspridningen minskat rejält, men smittan sprids fortfarande bland kriminella. Lösningen kan vara att erbjuda samhällsservice, exempelvis rent vatten:

”Det är det som är utmaningen att nå ut på de svarta baksidorna av samhället, där det här viruset till slut finns. Så var det med koleran i Stockholm, på Södermalm bland de allra fattigaste. Det var där den var kvar till slut. Då insåg man i stadsfullmäktige att man var tvungen att inrätta rent vatten i Stockholm. Det var på det sättet vi fick kommunal service i Sverige. Vi fick vatten till alla, inte bara till de rika. Kanske är det så att man får fixa ett vattenprojekt även till gangsters, så de slipper betala för det. Då blir de nöjda, de vill ju också tvätta sig”, säger Hans Rosling i Sveriges Radios intervju. (HW)

Lyssna mer:

Hela intervjun i Vetandets värld finns här.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid