Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Wilma Brasch

Rent vatten en självklarhet

VA-aktuellt

Rent vatten en självklarhet, det är namnet på fotografiet som tog hem foto-klassen i Unga Reportrar, stiftelsen Håll Sverige Rent:s reportagetävling för skolelever.

Alice Mylläri, Wilma Brasch, Karl Sjöström, Elsa Bråve och Moa Selldén från Lars Kaggskolan, ett gymnasium i Kalmar, har vunnit Håll Sverige Rents reportagetävling Unga Reportrar i kategori Foto. Nu kommer de att tävla internationellt.

Det är roligt att se vilket engagemang för hållbarhetsfrågor det finns hos unga människor idag. Det var också hög klass på reportagen i år och det var svårt för juryn att enas, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage.

Vinnarbidraget producerades av Alice Mylläri, Wilma Brasch, Karl Sjöström, Elsa Bråve och Moa Selldén. Titeln på fotografit är ”Rent vatten, en självklarhet i framtiden?” och i bildtexten förklarar eleverna sin bild med att vi i Sverige överkonsumerar rent vatten idag och till och med spolar ner mängder dricksvatten i toaletten. Detta samtidigt som människor i andra delar av världen lider av brist på rent vatten. Eleverna kommer nu att tävla i den internationella tävlingen för Young Reporters for the Environment. De har redan vunnit biobiljetter till hela sin klass.

Juryns motivering för det vinnande bidraget inom kategori Foto lyder:

”Ett briljant och innovativt foto som kan stå för sig själv. Eleverna har hittat ett intressant problem och komponerat ett formstarkt fotografi som fångar betraktarens intresse från första stund. Bilden väcker både nyfikenhet och obehag. Bildtexten är välformulerad och lyfter problemet i ett större sammanhang på både individ- och samhällsnivå. Juryn är eniga om att detta är en klockren vinnare i kategori Foto 2018”.

Övriga vinnare i Unga Reportrar 2018:

  • Totalsegrare: Klass SA 16B, Malmö Latinskola med filmen The Second Hand Man
  • Artiklar/Reportage: Louisa Ekman, Hedeskolan, Kungsbacka med reportaget: Klädkonsumtionens baksida.
  • Hedersomnämnande: Johanna Fjellström, Hanna Nilsson, Amanda Östman, Sundsvalls Gymnasium-Hedbergska för filmreportaget Våra gamla synder.
  • Årets Skräpreportage 2018: Filippa Sigfridsson, Ella Sixtensson, Thilde Olausson och Julia Holgersson, Withalaskolan i Vetlanda för filmen Mikroplast. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid