Annons Kamstrup 2024

FOTO: Vakin

Reningsverket i Täfteå i full drift efter branden

VA-aktuellt

Reningsverket i Täfteå, Umeå kommun, brann ned till grunden på lördagsmorgonen den 3 mars. Avloppet från de cirka 1 500 anslutna gick orenat ut i Täfteåfjärden. Tre veckor senare är verket i full funktion igen.

Direkt efter branden lade kommunala VA-bolaget Vakin upp en plan för att ha mekanisk rening på plats efter två veckor och efter tre skulle den kemiska reningen vara klar. Tidsplanen höll.

– Vi fick tag på ett rensgaller som skulle passa bra och som vi renoverade på plats i verkstan. Vår egen personal fixade el och styr till gallret, som sedan kunde sättas dit så fort vi hade ordning på platsen. Vi fixade ett väderskydd så efter två veckor kunde vi installera det mekaniska gallret. Sedan kom den kemiska reningen igång på torsdagen 22 mars, berättar Robert Hansson VA-chef på Vakin.

Reningsverket är nu helt i drift. Det finns redan sedan tidigare ett beslut om att lägga ned reningsverket i Täfteå. Vakin håller på och projektera en överföringsledning till Umeås centrala reningsverk.

– Nu är det här ett verk i full funktion men med en provisorisk byggnad så nu kör vi med det tills vi har dragit överföringsledningen. Den var upphandlad och klar så den ska vi börja bygga alldeles snart. Den upphandlade tidsplanen var att den skulle vara klar i september 2019. Där kommer vi att ha en dialog med entreprenören och försöka skynda på processsen lite så att vi slipper köra det där verket en vinter till, säger Robert Hansson till Cirkulation. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid