Annons Kamstrup 2024

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Reningen i Täfteå ska vara igång under mars

VA-aktuellt

I Täfteå utanför Umeå arbetar Vakin med att samordna insatser och kartlägga skadorna på Täfteå reningsverk som brann ned till grunden lördagen 3 mars.

Under måndagen den 5 mars har en första analys gjorts av händelsen, och Vakin har tagit fram ett tydligt mål vad gäller att få till fungerande avloppsrening i Täfteå.

– Vi har en tydlig målbild av arbetet framåt, att inom två veckor ska vi ha fungerande grovrening och inom tre veckor ska den kemiska reningen fungera säger Robert Hansson, VA-chef vid Vakin, i ett pressmeddelande.

Målbilden förutsätter att delar av den nuvarande anläggningen går att använda och Vakin får tillgång till de resurser som behövs för att lösa situationen.

– Vi tittar även på andra alternativa lösningar på kort och lång sikt. För oss är det viktigt att vi så snabbt som möjligt får en fungerande rening av avloppsvattnet, säger Robert Hansson 

Vakin fortsätter att be de cirka 1 400 anslutna till reningsverket att vara varsama i sin hantering av avloppet och att de tänker på vad de spolar ner för att minska belastningen av recipienten Täftefjärden. Täftefjärden är en långsmal fjärd norr om Holmsund som mynnar i Västra Kvarken. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid