Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Ill: Pixhill.com

Rekordskadestånd för PFAS-utsläpp

VA-aktuellt

UPPDATERAD 170419 Kl 15:24 Företagen Dupont och Chemours i USA ska betala 670,7 miljoner dollar, motsvarande över sex miljarder kronor efter en uppgörelse efter 3 550 stämningar relaterade till utsläpp av PFOA. Under lång tid har utsläpp av PFOA förorenat dricksvatten i Ohio och West Virginia.

Dupont och Chemours berättade i februari 2017 att de nått en uppgörelse med motparterna i 3 550 stämningar där människor blivit sjuka efter utsläpp av PFOA från Duponts anläggning Washington Works, West Virginia. Utsläppen har bland annat förorenat Ohiofloden. Båda företagen förnekar att de gjort något fel.

Dupont har använt den högfluorerade kemikalien PFOA vid teflontillverkning vid Washington Works sedan 1950-talet. Redan på 60-talet kunde det konstateras att kemikalien var giftig för djur och senare spårades den också i blodprov från arbetare vid anläggningen.

Några få av de över 3 500 stämningarna hade redan fått ett domstolsutslag när förlikningen gjordes, Dupont fick domarna emot sig i de sju fall som hann avgöras. Det har konstaterats att de lokala vattentäkterna har förorenats med höga halter PFOA under årtionden.

Liknande stämningar pågår mot andra företag som förorenat dricksvattentäkter runt om i USA. Det rör Saint-Gobain i Hoosick Falls, New York samt i Bennington, Vermont. Det pågår också flera processer mot kemikalietillverkaren 3M. Dels i Lake Elmo, Minnsesota och dels i Decatur, Alabama, där 3M anklagas för att ha förorenat Tennessefloden vid tillverkningen av själva kemikalierna PFOA och PFOS. Tennessefloden används som vattentäkt i närliggande Decatur, ett fall som Cirkulation skrivit om tidigare. Dessutom har rättsliga processer även inletts mot tillverkare av brandskum och mot militärbaser som använt skum i Pennsylvania.

När det gäller uppgörelsen kring Washington Works så har en vetenskaplig studie på 69 000 invånare i Ohio och West Virginia visat att det finns ökade risker för att få testikel- samt njurcancer, förhöjda kolesterolvärden, sköldkörtelskador, högt blodtryck samt ulcerös kolit vid den höga exponering av PFOA som skett lokalt. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid