Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Pixhill.com

Regeringen satsar mot läkemedel i vattenmiljön

VA-aktuellt

Regeringen vill satsa ytterligare 600 miljoner kronor under 2018 på en förbättrad vattenmiljö. I regeringens budgetproposition för 2018 finns den utökade satsningen som bland annat omfattar åtgärder för att minska läkemedelsrester i vattenmiljön.

Förslaget är riktat mot en bättre havsmiljö. Satsningen är mycket bred och omfattar förutom resurser för att minska mängden läkemedel i miljön, även pengar till sanering av vrak, sanering av havsbottnar, skydd av marina områden och övergödning. Plastföroreningar ägnas också särskild uppmärksamhet, Regeringen ska bland annat stötta pilotprojekt för att rena mikroplaster ur dagvatten och förstärka myndigheternas resurser för att åtgärda problemen med att mikroplaster sprids till miljön.

– Hoten mot haven är många och allvarliga, men vi står inte utan lösningar. Det finns mycket vi kan göra för att säkerställa att vi har friska och rena hav som kan förse oss med allt från mat och jobb till bad och strandpromenader. Med den här budgeten kommer Sverige ta ett rejält kliv framåt i det arbetet, säger Isabella Lövin, i ett pressmeddelande.

Satsningarna är beräknade att öka något ytterligare under 2019 och 2020. 

Budgetpropositionen för 2018 bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid