Annons Kamstrup 2024

FOTO: Pixhill.com

Regeringen kan inte skjuta upp vattenbeslut

VA-aktuellt

Regeringen kan inte besluta om att skjuta upp tidpunkten för vattenförvaltningsplanerna. Det beskedet ger Miljö- och energidepartementet till Altinget.

Regeringen kan inte tillmötesgå den begäran som Västerhavets vattendelegation lämnat, om att skjuta upp besluten om vattenförvaltningsplaner med ett år.

I en intervju i Altinget förklarar Annika Nilsson från miljö- och energidepartementets naturmiljöenhet att tidpunkten är reglerad i miljöbalken och att en ändring i såna fall skulle vara en fråga för riksdagen, inte ett regeringsbeslut.

Det var för en vecka sedan som Västerhavets vattendelegation begärde att få skjuta upp besluten ett år, bland annat med hänvisning till den så kallade Bremen-domen från i somras, samt att regeringen trots löften i våras om snabb behandling, inte gett något besked i frågan om överprövning av åtgärdsprogrammen.

Igår tog regeringen äntligen ett formellt beslut om att åtgärdsprogrammen ska prövas och att ”beredning pågår i Regeringskansliet”. Det beskedet mottogs positivt av VA-branschens företrädare.

– Det är positivt att regeringen tar politiskt ansvar för besluten, behovet av det har vi efterlyst länge, säger Anna Linusson, VD för Svenskt Vatten i ett uttalande. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid