Räddningstjänsten i Hamre har fullt ansvar för den förorening av grundvattnet och enskilda dricksvattenbrunnar som uppstod vid ett släckningsarbete i Hamre utanför Hudiksvall 2015. Domen från Mark- och miljödomstolen i Östersund står fast efter att Mark- och miljöverdomstolen avvisat Hudiksvalls kommuns överklagande.
Räddningstjänsten i Hamre har fullt ansvar för den förorening av grundvattnet och enskilda dricksvattenbrunnar som uppstod vid ett släckningsarbete i Hamre utanför Hudiksvall 2015. Mark- och miljödomstolen beslutade i september att räddningstjänsten ska stå för saneringsarbetet. Hudiksvalls kommun överklagade domen men överklagan har ogillats av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt då det inte är kommunen utan Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd som är part i målet.
”Den som har ålagts ansvar i det aktuella målet är Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd, så som ansvarig för räddningstjänsten i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. Mark- och miljödomstolens avgörande har därmed gått nämnden emot. Klagande i målet är dock inte nämnden utan Kommunstyrelsen i Hudiksvalls kommun (kommunen). ”
Mark- och miljööverdomstolen menar att det tidigare beslutet inte gått kommunen emot, i rollen som tillsynsmyndighet. Beslutet i mark- och miljööverdomstolen kan inte överklagas. Hudiksvalls kommunchef menar ändå att kommunen återigen ska undersöka möjligheten att lyfta målet igen då han menar att Mark- och miljööverdomstolen har fel.
– De hävdar att det är fel instans som har överklagat och vi menar att de har missuppfattat det. Det är kommunen som har överklagat, inte kommunstyrelsen, säger Bengt Friberg, i en kommentar till SVT Gävleborg. Friberg menar att det är viktigt att få en ordentlig prejudikatsgrundande dom. Hudiksvalls kommun kommer enligt SVT att anlita processjurister för att få till en omprövning i den högsta instansens beslut.
Domen den 16 oktober betyder ändå att det tidigare beslutet från Mark- och miljödomstolen tills vidare står fast; det är räddningstjänsten i Norra Hälsingland som har ansvaret för PFAS-föroreningen av grundvatten och enskilda vattenbrunnar vid Hamre utanför Hudiksvall som uppstod efter släckningen av en villabrand i januari 2015.
Redan vid länsstyrelsens beslut i frågan konstaterades att räddningstjänstens åtgärder vid släckinsatsen medförde att högfluorerade ämnen hamnat i marken och sedan förorenat de boendes dricksvattenbrunnar. I den mest förorenade brunnen var nivån 1 400 ng/l i medeltal.
Länsstyrelsen vägde i sitt beslut in lagen om skydd mot olyckor (LSO) mot miljöbalken. Länsstyrelsens beslut blev att jämka räddningstjänstens ansvar till hälften, något som Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt ogillade.
Domen bedöms beröra räddningstjänsten över hela landet. (EW)