Mikael Hölttä. FOTO: Privat

Prisade Mikael flyttar på vattnet

Cirkulation 6/21

Den 1 september fick Mikael Hölttä ta emot Xylem-priset för sitt arbete med att göra plats för vattnet i Malmö på ett hållbart sätt utan att belasta ledningsnätet.

Text/Erik Winnfors Wannberg

På Vattendagen hos Föreningen Vatten den 1 september fick Mikael Hölttä tillsammans med övriga pristagare hålla ett pristagarseminarium och mottaga årets priser. Dagen avslutades för pristagarna med en middag på Den Gyldene Freden.

Mikael Hölttä har varit på VA Syd i många år och har sedan 2018 arbetat i satsningen Tillsammans gör vi plats för vattnet.

Berätta om Tillsammans gör vi plats för vattnet.

– Den kom till efter skyfallet i Malmö i augusti 2014 ur en del av skyfallsplanen som sattes ihop av Malmö stad och VA Syd. Vi är fyra personer som är verksamma i den gruppen. Där har vi jobbat för att få plats för vattnet på ytor och i ledningar. Vi har jobbat med villaägare, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar för de ska kunna hitta plats för regnvatten på sina egna ytor. Allmän plats där vi har våra VA-ledningar är cirka 30 procent av stadens yta. De övriga 70 procenten är privat mark och det regnar ju jämnt över hela staden. Vi behöver hjälp av de 70 procenten att bromsa vattnets väg lite grann.

I motiveringen står det att ni jobbat ­mycket med att flytta gatuvatten.

– Jag har sett när jag tittat på gamla byggritningar i vårt ledningsarkiv och även ute på plats att det går att lägga plåtar på en del rännstensbrunnar så att vattnet rinner över dem och inte går ner i de kombinerade ledningarna som ofta är ganska trånga och små. Istället leds vattnet på ytan till gator där det finns dagvattenledningar. Då flyttar vi vattnet till ledningar där det leds ut i havet eller i kanalen. Det avlastar också reningsverket så att vi får mindre vatten in.

Ni har lyckats minska antalet översvämningar?

– Vi får inrapporterat statistik från översvämningar i områden. En del gator på Djupadal i Malmö har jämt och ständigt haft översvämningar vid regn. Det har inte behövt vara stora regn utan även vid normala regn har det varit över­svämningar i källare. Sedan vi fick på plåtarna och ledde bort vattnet på ytan till dagvattenledningarna så har det inte varit en enda källaröversvämning. Det har folk varit väldigt nöjda och glada över.

Finns det några andra åtgärder du vill nämna?

– I ett området i Kulladal hade vi väldigt mycket grundvatteninträngning i spillvattenledningar. Vi filmade ledningarna och såg att de var i väldigt dåligt skick. De läckte som såll. Vi infodrade dem med flexibelt foder och tätade spillhuvudledningarna, serviserna och brunnarna. En följd var att grundvattnet som gått i spillvattenledningen lyftes upp en och en halv meter där dagvattenledningarna ligger. Vi lät dem fortsätta att vara in­läckande och perforerade också nedstigningsbrunnarna till dagvattnet. Då går grundvattnet in där istället. Då avlastar vi än en gång reningsverket med ganska stora mängder vatten. Från det området kommer 15 – 20 sekundliter ovidkommande vatten till reningsverket. Räknar man det per år så svindlar tanken inför hur många kubikmeter det är. Det kostar mellan 5 och 8 kronor att rena en kubikmeter vatten på reningsverket så det är stora pengar det handlar om.

Xylem-priset delas ut av Föreningen Vatten. Utmärkelsen utgår för förtjänstfullt arbete till enskild person eller grupp i vattenvårdens tjänst inom drift- och underhållsområdet vid svenska VA-anläggningar inom kommuner eller industri. Priset skall i första hand premiera praktiska insatser under det gångna året som lett till vinster i till exempel effektivitet, reningsresultat eller säkerhet. Priset utgörs av ett diplom och ett resestipendium på 20 000 kr som ställs till förfogande av Föreningen Vatten och Xylem.