Göteborgsregionens kommunalförbund, GR, driver ett projekt som kan tillgodose kommunernas behov av VA-ingenjörer, samtidigt som nyanlända flyktingar får ett snabbspår till arbetsmarknaden.
Lisa Ström är projektledare på GR för arbetet med att matcha fram nyanlända VA-ingenjörer med lämpliga praktikplatser.
Hur startade det här?
– Det bottnar i att det finns ett behov av VA-ingenjörer som är uppmärksammat sedan länge, bland Göteborgsregionens 13 medlemskommuner. Det gjordes bland annat en kompetenskartläggning 2014 i vårt VA-chef nätverk där vi kartlade vilka bristyrken som fanns och där VA-ingenjörer och VA-tekniker var ett av dem.
– Samtidigt tar det ganska lång tid från det att man kommer till Sverige som ingenjör tills det att man får sina betyg validerade. Det kan ta ett till tre år. Det tar sedan ännu längre tid innan man kommer ut på arbetsmarknaden. Så det här projektet kombinerar behoven då det syftar till att matcha kommunernas rekryteringsbehov med en kompetens bland nyanlända.
– Vi kallar det snabbspår. Det har att göra med att de personer som söker en praktiktjänst behöver inte ha validerade betyg. Vi har heller inte ställt något krav på att man ska kunna svenska på någon viss nivå. Däremot har vi ställt krav på att man ska kunna engelska för att kunna kommunicera, och sedan lära sig svenska under tiden. Vi har heller inte ställt krav på uppehållstillstånd. Att söka praktik har varit möjligt oavsett var man befinner sig i asylprocessen.
Hur har intresset varit från kommunerna?
– Det var väldigt stort eftersom det finns ett så stort behov av den här typen av profession. De kommuner som har gått in i projektet har dels fått namnge en handledare som har fått möjlighet att gå en handledareutbildning vid tre tillfällen. Handledaren ska ha kompetens och så mycket erfarenhet inom sitt yrke för att kunna göra en yrkeskompetensbedömning av praktikanten under praktiktiden, så att personen ska kunna få med sig ett intyg för att bli så anställningsbar som möjligt.
Ersätter det validering av betyg?
– Nej, det snarare kompletterar. Validering av betygen är en process som respektive individ gör själv. Vissa som har sökt har validerade betyg, andra väntar på dem. Det är en parallell process. Intyget blir ett intyg på vilka arbetsuppgifter du gjort under din praktik, hur självständigt du har gjort dem, men sedan också andra yrkeskompetenser. Hur du fungerar i grupp, om du kan arbeta lösningsorienterat och såna saker. Där har vi utformat en metod för det tillsammans med handledarna. Det arbetet görs i samarbete med Validering Väst. Vi kommer också att bygga en kurs i yrkessvenska som vi kombinerar praktiken med.
– Det som gör att det blir ett regionalt projekt är att vi håller ihop den här gruppen så att praktikanterna ska kunna få ett kontaktnät med yrkesverksamma inom VA, oavsett vilken kommun de gör sin praktik i. Samtidigt får handläggarna och cheferna möjlighet att träffa olika personer eftersom alla kanske inte har ett anställningsbehov just nu medan andra kanske har det.
– Sedan ska det inte spela någon roll var du bor. Det viktigaste är att du kan ta dig till din praktikplats. Det är ganska unikt om man jämför med andra arbetsmarknadsinsatser som ofta är kommunala.
Hur många individer kommer ut och hur många kommuner är inblandade?
– Vi har nio praktikplatser, sex kommuner och sju olika arbetsplatser. Det har varit ett brett samarbete med olika myndigheter och företag för att skapa projektet. Två ingenjörer från Syrien har varit med i rekryteringsprocessen tillsammans med två VA-ingenjörer från Gryaab. Vi fick in 40 CV i januari och valde ut elva till en första intervju och har sedan matchat nio personer med respektive arbetsplats.
– Personerna ska kunna börja sina praktiker i slutet av mars, sedan är det lite olika om de varar i tre eller sex månader.