Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Anna Lennquist. FOTO: Chemsec

PMT-kemikalier på SIN-lista

VA-aktuellt

PMT-kemikalier förs upp på Chemsec:s SIN-lista. Många av kemikalierna har spridits till grundvatten men även uppmätts i dricksvatten globalt.

Det internationella kemikaliesekretariatet Chemsec uppdaterar sin så kallade SIN-lista, där över 900 giftiga kemikalier som borde undvikas i den globala försörjningskedjan, finns med.

Bland de kemikalier som nu läggs till finns flera i gruppen PFAS, perfluoerade föreningar som används i mängder av konsumentprodukter. Flera av dem tillhör gruppen PMT, persistenta, mobila och toxiska kemikalier.

– De här kemikalierna har undvikit registrering då de inte matchar dagens lagkriterier exakt. De mest välkända kemikalierna i gruppen är fluorerade ämnen, ofta kallade evighetskemikalier då de inte bryts ned i naturen. Även om det fortfarande pågår en debatt om hur de här ämnena ska regleras så gör smarta tillverkare rätt i att redan nu börja att fasa ut dem, säger Anna Lennquist, senior toxikolog på Chemsec, en oberoende organisation som vill driva på omställningen från skadliga kemikalier till säkrare alternativ. (EW)

Läs mer:

GenX särskilt miljöfarlig PFOA-ersättare (för abonnenter).

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid