Entreprenörer, leverantör och beställare på plats vid ombyggnationen av Tösse vattentorn.

Plastplattor ger vattentorn nytt ytskikt

Cirkulation 4/18

När Tösse vattentorn söder om Åmål renoveras har kommunen valt en teknik med polyetenplattor som svetsas samman i reservoaren för att få ett nytt ytskikt.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Vattentornet som ger cirka 300 Tössebor dricksvatten är en anläggning av den gamla skolan. I botten av tornet finns ett litet vattenverk. Ursprungligen pumpades vattnet rakt upp från en brunn under tornet. Sedan ett antal år tillbaka är den brunnen ersatt av en borra 500 meter bort men vattnet bereds fortfarande i en liten utbyggnad vid foten av tornet.

– Tornet är byggt i slutet av 50-talet och det är lite för lågt och vi har lite för lågt tryck till konsumenterna, säger VA-chef Emil Martinsson vid Säffle Åmål Teknik och Fritid, när vi träffas innan ett byggmöte vid tornet.

Nu är det även på gång en utbyggnad av VA-systemet i Tösse. Ett 70-tal hushåll med fritidshus och nybyggnationer ska anslutas. Trots att tornet är i lägsta laget där det står på en naturlig höjd i Tösse så är det ändå en viktig del av systemet.

– Har vi en väl fungerande högreservoar med bra betong så ger det en bra säkerhet, säger Emil Martinsson.

Förutom att teknisk utrustning i tornet var sliten så var ytskiktet i reservoaren dåligt. Den har ända sedan 50-talet varit täckt med en gummiduk som nu var i dåligt skick med skador och inneslutna fickor med stående vatten.

Materialvalet för nytt ytskikt i reservoaren föll på en teknik med plattor i polyetenplast som svetsas ihop inne i reservoaren, samma material som används i dricksvattenledningar. Många i branschen är väl bekanta med problemen att välja material till dricksvattenreservoarer där det trots decennier av diskussion i frågan inte finns någon övergripande myndighet som kan ge några fullständiga riktlinjer.

– Vi har renoverat med rostfritt i Säffle för några år sedan. Det har varit ett problemfyllt arbete med läckor men nu är det äntligen tätt. Vi är trygga med både polyeten och rostfritt men valde nu att ta polyetenalternativet vidare eftersom att det kan testas i sömmarna på ett smidigt sätt, säger Emil Martinsson.

I slutänden valdes systemet Hydroclick som i Sverige levereras av GPA Flowsystem AB. Plattorna tas in via ett större hål i taket i reservoaren och svetsas inne i den lilla reservoaren på cirka 52 kubikmeter. Hålet är också viktigt för att arbetsmiljömässigt ha en fungerande plan för eventuell räddning ur reservoaren.

Entreprenörer för montagearbetet är industriinstallationsföretaget Bäckmans rör, certiferade svetsare inom plast.

– Tösse vattentorn är det sjätte tornet i landet som renoveras med tekniken, även om den använts i Österrike och Schweiz sedan 1980-talet, säger Karl Strandberg från GPA.

– Skarvarna kan gnisttestas. Vi använder en elektriskt ledande tejp vid installationen, berättar Robert Bäckman på Bäckmans rör.

Samtidigt med reservoararbetena byttes all rördragning, alla ventiler och andra anordningar i ventilkammaren samt stigarrör i tornvolymen.

– När vi drar rörledningar i polyeten kan de svetsas in i samma material som reservoaren, säger Emil Martinsson.

Emil Martinsson är också nöjd med att underhållet förenklas. Efter slipning är betongen i bra skick och det skapas en luftspalt mellan tätskiktet och betongen. Kondens som bildas på baksidan av plastskivorna leds ned till en ny golvbrunn som gjutits in i betongbotten under plastskiktet. Han är också nöjd med att kunna tänka nytt när det gäller material.

– Man måste lyfta blicken ibland och titta på nya material. Kravspecifikationer kan ibland ställa till problem för nya material. Det finns en överdriven skepticism som också hindrar oss från utveckling, menar han.

– Någon måste ju börja våga använda nya lösningar, skjuter konsulten Stig-Åke Almqvist, S-Å VA-teknik, som fungerar som kontrollant och projektör.

Arbetsmiljöfrågorna har i övrigt stått högt på agendan i arbetet. Peter Lundin från Respro, som håller i betongarbetena, är imponerad.

– Det är väldigt bra att beställaren pushat på när det gäller arbetsmiljön.

– Det ska finnas med redan i kravspecifikationerna och får också kosta lite extra, säger Emil Martinsson.

I samband med renoveringen lyfts också taket i tornets ventilkammare, fallskyddskrokar installeras och stegar ersätts med en spiraltrapp. En svängkran för lyft av pumpar och andra anordningar. Det dras också en spolvattenledning med renvatten genom reservoaren till tornets topp för att underlätta framtida rengöring. Spolvattnet leds upp till det vindsliknande utrymme som finns mellan själva reservoarens överdel och tornets tak.

För att förbättra trycket ut från tornet byggs också en liten tryckstegringsstation i ventilkammaren. I ett andra steg ska även vattenberedningen, som idag består av filtrering för att ta bort järn och mangan samt en UV-desinfektion, byggas om. En ny byggnad för beredningen behövs. Redan nu i den första etappen installeras UV för utgående vatten ur reservoaren i ventilkammaren i tornet, efter tryckstegringspumparna.

–  Det medger att vi har en mikrobiologisk barriär både före och efter högreservoaren för att minimera risken för kvalitetsförsämring innan distribution till nät, avslutar Emil Martinsson.

Samtidigt har också telemaster tagits bort från tornet. Målet är att inte någon ska behöva gå upp på tornets tak på flera decennier.

GPA är inte den enda leverantören av den här typen av plastsystem, det finns likvärdiga system på framförallt den tyska marknaden.

Budgeten för renoveringen av Tösse vattentorn är 3 500 000 kronor.

Detta UV kommer att installeras nu i ventilkammaren i tornet efter tryckstegringspumparna. Detta medger att vi har en mikrobiologisk barriär både före och efter högreservoaren för att minimera risken för kvalitetsförsämring innan distribution till nät.

–––

Säffle Åmål Teknik och fritidsförvaltning skapades 2011. All personal är anställd av Säffle kommun. Åmål faktureras sedan för det driftarbete som utförs i kommunen. Förvaltningen arbetar med två budgetar men alla anläggningar ägs av respektive kommun. Samarbetet är ovanligt då det rör kommuner i två olika län, Värmland respektive Västra Götaland. Avtalet kommer att förnyas för en ny period under året.

Enligt VA-chef Emil Martinsson har lösningen fungerat bra även om det är lite olika kulturer i de olika kommunerna. Konstruktionen har bland annat inneburit att förvaltningen kunnat knyta till sig kompetens de inte kunnat ha i en mindre organisation.