Annons Kamstrup 2024

FOTO: Pixhill.com

PFAS-problem leder till bevattningsförbud

VA-aktuellt

Ronneby kommun inför bevattningsförbud från 1 maj. Beslutet är en direkt följd av problemen med PFAS i vattentäkten vid Brantafors vattenverk som gör att kapaciteten inte räcker till.

Tillgången på vatten för vattenförsörjningen i Ronneby kommun är begränsad eftersom Brantafors vattenverk i Kallinge för närvarande är stängt på grund av problemen med PFAS i vattentäkten.

Det gör läget för Kärragårdens vattenverk som försörjer stora delar av kommunen med vatten väldigt ansträngt i dagsläget.

Redan idag är grundvattennivån i Leråkra där Kärragårdens täkt finns, är ordentligt låg i förhållande till årstiden. Från Ronneby Miljö och Teknik är de ansvariga osäkra på huruvida de klarar den ökande vattenförbrukningen under sommaren.

För att säkra vattentillgången inför därför Ronneby Miljö & Teknik bevattningsförbud för Ronneby, Kallinge, Hasselstad, Bredåkra, Listerby, Johannishus, Kuggebodahalvön, Saxemara, Trolleboda och Väbynäs från och med 1 maj. Förbudet gäller slang och spridare/munstycke för bevattning med kommunalt vatten av gräsmattor och dylikt. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid