Annons Kamstrup 2024

Norrvatten använder Mälaren som vattentäkt. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

PFAS i vatten måste minska

VA-aktuellt

En undersökning genomförd av Naturskyddsföreningen visar att många vattenverk i Sverige kan komma att få problem med att klara kommande gränsvärden för PFAS i dricksvattnet. Dricksvattenproducenterna är överens med Naturskyddsföreningen om att PFAS måste fasas ut. UPPDATERAD 201111 KL 13:50

Naturskyddsföreningens rapportförfattare har undersökt data från 42 vattenverk. Samtliga ligger långt under dagens gränsvärde för åtgärder. När Naturskyddsföreningen däremot räknat fram ett eget nytt gränsvärde för nanogram per liter utifrån förväntade kommande bestämmelser, så hamnar 16 av dem över den tänkta nya gränsen.
– Resultatet är uppseendeväckande. Det är oacceptabelt att det fortfarande är tillåtet att släppa ut miljögifter som förorenar vårt dricksvatten och riskerar att skada människors hälsa, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Dagens gränsvärde för när dricksvatten måste åtgärdas med avseende på PFAS ligger på 90 nanogram per liter vatten när elva olika PFAS-ämnen summeras. EU:s livsmedelsmyndighet Efsa fastställde i september en ny bedömning för ett säkert intag av PFAS, och satte då ett tröskelvärde till 4,4 nanogram per kilo kroppsvikt och vecka, då räknat på sammanlagt fyra PFAS-ämnen.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid