Annons Kamstrup 2024

PFAS-förening kräver regeringens stöd

VA-aktuellt

PFAS-föreningen i Kallinge/Ronneby menar att de sviks av regeringen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver företrädare för föreningen att de ”…vill att någon ska stå till svars för sitt utsläpp av miljöfarliga ämnen (PFAS med flera) som förgiftat både mark, vatten och människor!”

PFAS-föreningen ställer flera krav på regeringen för att invånarna i Kallinge och de delar av Ronneby kommun som exponerats för mycket höga PFAS-halter i sitt dricksvatten under flera år, ska kunna få stöd. I början av augusti lämnade regeringen besked till PFAS-föreningen att de inte kommer att ge något ekonomiskt stöd till de som drabbats direkt.

”Vi i PFAS-föreningen känner oss svikna och mycket frågande till Åsa Romson och regeringens beslut. Vad är det för miljöminister, tillika miljöpartist som nu nonchalerar oss som drabbats av vad hon själv betecknat som “en historisk miljöskada”?”, skriver PFAS-föreningen i debattartikeln.

De krav som PFAS-föreningen driver är:

  • Minst en kostnadsfri grundlig hälsokontroll årligen, samt uppföljningar om så krävs.
  • Fri sjukvård och medicinering för sjukdomar och besvär på grund av PFAS-förgiftningen.
  • Ekonomisk ersättning för den som redan blivit sjuk eller i framtiden drabbas av sjukdom eller besvär på grund av PFAS-förgiftningen.
  • Att det tillskjuts ekonomiska medel för genomförande av opartiskt, omfattande, grundlig och långsiktig forskning.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid