Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

PFAS en dålig affär

VA-aktuellt

Högfluorerade kemikalier, PFAS, är en dålig investering. Det internationella kemikaliesekreteriatet Chemsec, baserat i Göteborg, noterar i en analys att de stora producenterna av PFAS i USA står inför höga böter och saneringskostnader för förorenade dricksvatten.

Börskurserna faller snabbt för Dupont, 3M och Chemours. Kursfallen för de tre bolagen ligger på 33-72 procent jämfört med kurserna 2018.

Kemiföretagen 3M och Dupont hade sedan 1950-talet släppt ut stora mängder PFOA och PFOS, som förorenat mark och vattentäkter i anslutning till sina fabriker. 3M tillverkade också brandskum, och brandskum för både civilt och militärt bruk har släppts ut direkt i miljön, vilket resulterat i att vattentäkter över hela USA har förorenats. Det som företagen länge vetat – att det finns kopplingar mellan hög exponering och hälsoeffekter – resulterade i en mängd rättsfall. Dupont har sedan 2004 fått betala närmare nio miljarder kronor i böter och skadestånd. I februari 2017 berättade Dupont och Chemours att de i en uppgörelser med motparterna i 3 550 stämningar i West Virginia betalar 670,7 miljoner dollar, motsvarande över sex miljarder kronor. Även 3M är inblandat i många rättstvister och fick 2018 betala drygt sju miljarder kronor till delstaten Minnesota.

Frågan är nu hur stora kostnader problem med PFAS kommer att generera för tillverkarna i framtiden. Det finns fler stämningar som ligger och väntar på bolagen, uppger Chemsec.

I Sverige uppmärksammades PFAS-spridningen runt 2010, och undersökningar har visat att runt 300 000 människor kan ha exponerats för höga PFAS-halter via dricksvatten från allmänna vattentäkter som ligger i anslutning till flygplatser med brandövningsplats eller brandövningsplatser. (EW)

Läs mer:
PFAS en miljöbomb (Cirkulation 6/18, för abonnenter)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid