Jörgen Hanaeus. FOTO: Privat

Permeabla barriärer avskiljer metalljoner

Cirkulation 1/20

Glaskolonner i labbskala, fyllda med olika material, har använts för att med syntetiskt grundvatten simulera avskiljningen av metalljoner i barriärmaterialen. Kadmium- och zinkhaltigt vatten testades genom zeolit, GAC och jonbytarmassa (resin). Den senare utföll bäst.

Text/Jörgen Hanaeus/Internationell VA-utveckling

En glaskolonn med kontinuerligt flöde, 10 mL/h av preparerat vatten innehållande zink- och kadmiumjoner fylldes med GAC, zeolit resp jonbytarmassa. pH var 6,2, initiella halter av Cd och Zn var 25 mg/L och total salthalt 560 mg/L. Efter en veckas drift kunde konstateras att jonbytarmassan var effektivast med en metallavskiljning av >99,5%. Break-through inträffade ungefär en tiopotens snabbare för zeoliten och för det granulära aktiva kolet jämfört med jonbytarmassan som var Amberlite IR 120 H. Av de provade modellerna för adsorptionen fungerade Thomas modell bäst med R2 > 0,99 för flera metaller.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här