Annons Kamstrup 2024

Omfattande miljöbudget

VA-aktuellt

Budgetpropositionen för 2016 har en ovanligt stark miljöprägel. År 2014 låg miljöbudgeten på cirka 4,4 miljarder kronor, 2016 är siffran närmare sju miljarder. Samtidigt är det få nyheter då regeringen frikostigt lanserat satsningarna i budgeten under en längre period.

När det gäller vattenområdet så blir det mer pengar till åtgärder för havs- och vattenmiljö och klimatinvesteringarna ökas med nästan en halv miljard. Där finns bland annat det tidigare lanserade förslaget om ytterligare pengar till kommunernas klimatanpassningar. Från och med 2016 satsas 160 miljoner kronor i de anslagen, något Cirkulation skrivit om tidigare.

Såväl Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, SMHI och Kemikalieinspektionen får ökade anslag. Däremot är regeringen mycket försiktig när det gäller besked runt åtgärdsplanerna enligt EU:s vattendirektiv. Det nämns men regeringen avslöjar inte något om sin egen roll. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid