Med ny grundvattentäkt, och det nya vattenverket Gerby i Gerdal, ska Örnsköldsvik och kommunala Miva stå väl rustade för framtiden. Investeringar och bygge gjordes precis rätt i tid.
När Mivas affärsområdeschef Tomas Toorell och projektedare Mikael Sällström kopplar upp sig för ett samtal om det nya vattenverket har den första delen av bygget levererat vatten till törstiga Örnsköldsviksbor i ganska precis en månad.
– Vi hade flyt att vi hann bli klara innan kriget. Trots att vi byggde det under pandemin så gick det väldigt bra även om vi var ganska oroliga för de små utrymmena för de som arbetade just då, berättar Tomas Toorell.
Generellt har Miva alltså legat precis steget före det mesta av eländen med leveransproblem och annat. Annars är det planer som legat till sig ett bra tag innan de blev verklighet.
– De första tankarna var redan 1997, före min tid. Som första spår för reservvatten hade man en dansk teknik med ytvatten som aldrig blev verklighet, säger Mikael Sällström.
Diskussionerna om reservvatten tog fart efter en omfattande läcka på en huvudledning som medförde flera dygns stopp i vattenleveransen. Efter några år påbörjades en del arbete. Det gamla vattenverket Gerdal ligger nu i princip vägg i vägg med det nya, Gerby och har försetts med grundvatten från området. När frågan om en kompletterande täkt kom upp, påbörjades provpumpningar i By, någon halvmil bort.
– Det startades provpumpning i början av 2000-talet. Resultatet var väldigt postivit men det blev stopp då. År 2012 kom frågan tillbaka och i maj 2012 började vi provpumpa By fullskalligt till december 2013. Då hade vi ett och ett halvt år med 150 liter per sekund, minns Mikael Sällström.
Något år senare, tidigt 2015, kom arbetet med överföringsledningar och processlösningar igång.
Det innebär att Miva idag har två vattentäkter med fem kilometers avstånd. I projektet har också överföringsledningar och fyra nya brunnar i By ingått. Två är klara och ytterligare två är på gång. Sedan tidigare finns åtta brunnar i Gerdal.
– Vi har möjligheten att styra blandningen mellan täkterna men 50/50 ska vara det normala. Det som skiljer mellan täkterna är mängden kolsyra. Det är mer kolsyra i Byvattnet. Så blandningen blir lyckad. I By är det inducerad infiltration från Bysjön som är en del av Nätraälven. I Gerdal är det konstgjord infiltration med en uppehållstid på 6 månader, säger Mikael Sällström.
Än så länge finns inget nytt vattenskyddsområde beslutat men det arbetet pågår parallellt. Påverkansområdet är stort med utmaningar från skogsbruk och jordbruk.
– Vi har dialog med länsstyrelsen nu och det koommer att färdigställas 2023. Gerdal har redan skyddsområde, den täkten är från tidigt 70-tal, säger Tomas Toorell.
Ett viktigt mål med det nya vattnet var att få ett mer korrossionsstabilt vatten. Man ville även få en förbättrad och stabilare kvalitet i hela systemet, kostnadseffektiv drift och hantera sårbarhetsfrågor.
– Tittar man på den kemiska sammansättningen så var det inte bra korrossionssammansättning i gamla Gerdal, säger Mikael Sällström.
Vattenkemiskt var den gamla alkaliseringen med lut inte optimal.
– Vi ville höja alkalinitet med kalciumhalter för att få det stabilare. Där hade vi hade två alternativ som vi studerade djupare. Antingen större utomhusdammar eller invändiga tryckfilter, berättar Mikael Sällström.
Valet föll på invändiga tryckfilter, en intensivluftning nedströms alkaliska filter. Vidare processmässigt finns sedan tre UV-filter och en back up med naturhypoklorit.
– Verket är byggt energieffektivt när det gäller uppvärmning. Vi värmeväxlar på dricksvattnet. I december gick aldrig elpannan in trots –30°, säger Mikael Sällström.
Vattenverket ligger geografiskt högre än Örnsköldsvik och ut till den markreservoar som tar emot vattnet går det att använda självfallet. Sedan distribueras vattnet ut till två vattentorn, där finns också pumpning.
Upphandlingsmässigt fick delar att arbetet startas om vid ett tillfälle 2019.
– I det första förslaget frågade vi på en generalentreprenad. Där hamnade vi över budget och fick göra om. Vi ändrade upphandlingsform till en delad entreprenad. Då gick det bättre, även om det var lite överprövningar mellan maskinleverantörerna, säger Mikael Sällström.
En del behöll de dock.
– Vi valde att bryta ut filtren från generalaren. Det gjordes en separat upphandling på dem. Vi som beställare tillhandahöll 14 filter från Örnalp Unozon, en lokal metallfirma som smidit dem, säger Mikael Sällström.
– Det är själva kärnan i allt, det verket, säger Tomas Toorell.
I övrigt har leveranserna till entreprenaden tickat på, förutom på sluttampen.
– Efter vi tagit det i drift så fick vi en jätteleveranstid på en kompletterande frekvensdrift till en pump, säger Mikael Sällström.
Sårbarhetsmässigt har den tidigare enkla huvudledningen in till centrum varit ett problem vissa sträckor. Där har gamla Bonnarör bytts ut i risksträckorna och har fått dubbla pipor med PE-ledningar. Det har också gjorts tillfartsvägar för att klara eventuella problem enklare.
– Tittar man på Bonnarören så är de ju tåliga men muffarna är kritiska och känsliga för rörelser i mark. Vi har bytt kanske tio procent av huvudledningssträckan på dryga två mil.
När det kommer till säkerhet har arbetet skärpts betydligt under de år som planeringen pågått. Det har lagts ned mycket tid och resurser på skalskydd och övervakning.
– Det skulle vara oerhört komplicerat att ta sig in. Det var inte så aktuellt i början av projektet men har aktualiserats hela tiden, säger Mikael Sällström.
Andra säkerhetsåtgärder handlar om styrsystem och reservkraft. I det nya verket finns möjlighet att köra verket helt manuellt utanför styrsystemen och tillgången till reservkraft har blivit betydligt smidigare.
– Vi klarar oss tio dygn utan att behöva tanka reservkraften. Vi har en 20 kubikmeters dieseltank med biologisk nedbrytbar syntetdiesel och en Volvomotor som klarar att driva hela verket. Det är en stor fördelen med en stor tank. På det gamla handlade det om att klara sig för tio timmars drift utan att tanka, nu är det tio dygn, säger Mikael Sällström.
Slutligen har arbetsmiljön blivit ett lyft för alla. I det gamla verket finns nu all omklädnad, dusch, kök och liknande med 30 meters promenad till arbetet på den nya sidan.
– Vi måste också få lyfta att de ansvariga gjort arbetet väldigt metodiskt. Planerat alla moment och fått göra många anpassningar att få det gamla och nya att fungera ihop. Det har varit väldigt viktigt att själva överlämnandet till driften fungerat så bra. Ni har gjort ett superbra jobb, avslutar Tomas Toorell.