Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Malmberg

Nytt reningsverk i Åtvidaberg kombinerar reningsmetoder

VA-aktuellt

Håckla reningsverk i Åtvidaberg ska rustas upp. Verket kommer att få en unik utformning och processlösning med en kombinerad SBR/MBR-process.

Renoveringen av Håckla reningsverk har varit på gång ett tag men förhandlingar och en hel del turer runt byggnationen har fördröjt projektet. Färdigställandedatum har fått flyttats fram men nu är planen att verket ska vara klart under hösten 2019.

Malmberg har fått totalentreprenad på bygget med ett totalt kontraktsvärde på cirka 80 miljoner.

Verket byggdes redan 1954 och har kompletterats i omgångar under årens lopp. Nu ska Håcklaverket få en mer sammanhållning upprustning med ny kompletterande rening bestående av kombinerad SBR/MBR process. Övriga delar av det befintliga verket rustas upp till nystandard.

– Till Håckla avloppsreningsverk har vi tillsammans med Åtvidaberg Vatten gått utanför ramarna och designat en modern och framtidsanpassad lösning som är det första av sitt slag i Europa, säger Carl-Johan Legetth, Affärsområdeschef Malmberg Vattenrening, i ett pressmeddelande.

Det tillkommande sista reningssteget består av kväverening med två olika processer. SBR innebär satsvis rening och MBR består av membran som avloppsvattnet passerar genom.  Processlösningen ska även ge möjlighet att rena avloppet från bakterier och mikroplaster.

Ingående vatten kommer att förbehandlas med hjälp av trumsilar. Verkets första reningssteg får även det en modern kompakt lösning för grovrens och sandfång. Verket är dimensionerat för 8 000 personekvivalenter med cirka 5 000 kubikmeter avloppsvatten per dygn. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid