Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

Nytt reningsverk byggs på Orust

VA-aktuellt

Orust kommun har inlett upphandlingarna av ett nytt reningsverk på västra Orust. Byggstarten för investeringen på 166 miljoner kronor, beräknas till våren 2016.

Det nya reningsverket på västra Orust ska ersätta tre gamla verk; Hälleviksstrand, Barrevik och Mollösund. Projekteringen har pågått sedan 2012, lokaliseringen har ändrats under projekteringstiden men nu ska det byggas vid Västra Tången, norr om Mollösund.

De tre äldre reningsverken är överbelastade och bedöms som svåra att öka kapaciteten på. Så sent som i början av augusti bräddade reningsverket vid Mollösund på grund av överbelastning.

Det nya reningsverket kommer att ta hand om avlopp från Mollösund, Hälleviksstrand, Barrevik, Edshultshall, Nösund och Stocken. Driftsättningen av det nya verket beräknas till hösten 2017.

Enligt Bohuslänningen kommer Investeringen att innebära en höjning av VA-taxan med 20-25 procent under en fyra-årsperiod. Enligt kommunens VA-plan är även utbyggnader för östra Orust också aktuella, något som nästan kan fördubbla de redan planerade investeringarna. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid