Västerviks kommun har tagit ett helhetsgrepp och ett nytänkande i frågor som rör vatten. Det innebär en förändrad syn på dagvattenhanteringen och hushållningen med dricksvattnet. För närvarande pågår tre olika projekt. Förutom Gamleby pågår det ett bygge i tätorten Västervik med en ny stadsdel i anslutning till en golfbana med samma princip: att tillvarata avrinningen och återpumpa för bevattning.
Cirkulation har fått möjlighet att besöka ett nytt projekt; Multidammen Erneberg i Gamleby. Där möter Ruben Öberg, VA-chef i det kommunala bolaget Västervik Miljö & Energi (VMEAB) och växtagronomen Dennis Wiström från Enheten för samhällsbyggnad.
Vi står intill Hallingebergsvägen som går tvärs igenom ett stort grönområde. På södra sidan finns fotbollsplaner och norr därom den nyanlagda dammen. På en skylt står det »Strandäng på tillväxt« och på en annan »Beetoo-rörelsen«. Man anar hur blomsterprakten breder ut sig och surret av insekter kommer att prägla området i midsommartid. Spännande.
– Här där vi står var vägen tidigare översvämmad vid kraftiga skyfall. Det medförde en hel del skador på vägkroppen bland annat, säger Ruben Öberg.
– En gammal dagvattenkulvert med dimensionerna 800 och 550, som anlades tidigare för att avleda regn- och smältvatten, är både underdimensionerad och med tiden har rören utsatts för sättningar med följden lutningsproblem, inflikar Dennis Wiström.
Dammen kallas officiellt multifunktionell och har en yta på 1,4 hektar enligt slutrapporten till Boverket. I jobbet ingår en pumpstation för bevattning. Meningen är att den ska fånga upp dagvatten innan det rinner in i rekreationsområdet, som används för fotboll i barmarkstider och på vintern skidåkning. Multidammen fungerar både som fördröjningsmagasin och bevattningsdamm. Kostnaden för anläggningen landade på drygt sex miljoner. Boverket betalade två miljoner och kommunen resten. På grund av komplicerade grundförhållanden blev det lite dyrare än beräknat.
– Tidigare låg det ett delvis övergivet koloniområde på den här platsen. Det har flyttats till norra delen av grönområdet. Det har blivit populärt och fler odlingslotter har anlagts. Jordmånen är betydligt bättre där än tidigare. Även villaägarna i närheten verkar nöjda, säger Dennis Wiström.
Annars brukar ju frågor kring dammar ge upphov till klagomål från boende när det handlar om säkerheten för barnen.
– Vi har medvetet gjort det lite ogästvänligt i kanterna för att inte inbjuda till lek. Om den frågan ändå skulle dyka upp brukar motiveringen vara att vi heller inte kan stängsla in hela kommunen, säger Dennis Wiström.
När startade det hela?
– Idén väcktes i samband med arbetet kring en fördjupad översiktsplan för Gamleby. Sedan ville idrottsklubben ta dricksvatten till de nyanskaffade snökanonerna 2016 vilket vi i kommunen tyckte var en dålig idé. De behövde mycket vatten, 80 kubikmeter i timmen för tillverkning av konstsnö till skidspåren på vintern. Vi föreslog att det skulle byggas en multidamm och använda det vattnet i stället. Sedan var det fotbollsplanerna som behövde vatten under växttiden. Det fina med det är att näringsämnen från gräsytorna kan återföras till idrottsanläggningen i stället för att följa med nedanför dammen, förklarar Dennis Wiström.
Ruben Öberg ansvarar för dricksvattenhanteringen i kommunen. Han ser stora fördelar med det här projektet.
– Tidigare bevattnades fotbollsplanerna med det kommunala dricksvattnet som är en bristvara hos oss. Bevattningsförbud har vi haft i åtta av de senaste tio åren på grund av brist på råvatten bland annat. Här i Gamleby är ytvattentäkten sjön Rummen. Genom att ta tillvara dagvattnet på det här sättet begränsar vi behovet av dricksvatten.
När vi ändå är inne på det kommunala dricksvattnet, hur går det med försörjningen i stort?
– Sammanlagt har vi 16 vattenverk som kommunen äger. Ett stort problem som vi brottas med är förekomsten av cyanobakterier i ytvattentäkterna. Utöver det är tillgången begränsad på grund av för lite nederbörd. Västerviks råvatten tas från sjön Hjorten. Vattenverket servar huvudorten plus närliggande tätorter som Almvik och Gunnebo med överföringsledningar. Torråret 2018 var vi bara någon centimeter över undre gräns för det uttag som vattendomen tillåter. Därför planeras en ny huvudvattentäkt från Edsbruk inte långt från Åtvidaberg, summerar Ruben Öberg.
Från Kustpilen märks det långa vattenområdet längs järnvägen. Här blir Storsjön med tillhörande utsträckta våtmarker den framtida huvudvattentäkten för Västervik. Då kan Gamlebys vattenverk kopplas ifrån och anslutas till överföringsledningen.
Torråret 2018 sätter en ny standard för hållbar vattenanvändning.
– Vi räknar med att 2018 är framtidens normalår som vi ska ta hänsyn till när nya åtgärder dimensioneras, påpekar Dennis Wiström.
Den ständigt återkommande råvattenbristen och kvalitetsproblemen har haft det goda med sig att VA-frågan varit högre upp på allmänhetens och politikernas agenda och synts mycket i mediesammanhang. Det har lett till flera tillfällen att informera och att bra diskussioner har skapats om de behov vi ser av resurser till VA-verksamheter, fortsätter Ruben Öberg.
Hur är det med den aktuella frågan om att det byggs utomhuspooler som aldrig förr. Ni har ju Östersjön att bada i?
– Jo, det är populärt även hos oss och det förs ständiga diskussioner med villaägarna om det viktiga i att spara på dricksvattnet, avslutar Ruben Öberg.
Västervik har mer att visa av allt nytänkande som pågår. Det vet Anders Fröberg, vattensamordnare i kommunen.
– Bevattning med annat vatten än dricksvatten är en högt prioriterad fråga för Västerviks kommun eftersom det ger flera vinster – besparing av dricksvatten, fördröjning av dagvatten, minskad övergödning, trevligt inslag i miljön i tätorterna och klimatanpassning. Därför samarbetar vi med föreningar, kommunens VA-bolag och bostadsbolag där det är möjligt. Senaste åren har flera fotbollsklubbar, motorsportklubb, ridklubb, tennisklubb med flera ersatt dricksvatten med andra alternativ, berättar Anders Fröberg.
Vad mer än Gamlebyprojektet är på gång?
– Vi har i Västerviks tätort två andra stora projekt för bevattning med dagvatten. Ett intressant projekt är Ekhagens golfbana. Där håller det på att byggas ett nytt bostadsområde i anslutning till golfanläggningen. Allt dagvatten från de nya gatorna och tomtmarken kommer att gå till en damm som byggs nu. Tillsammans med avrinningen från golfbanan blir det en hel del vatten. Från bevattningsdammen kan vattnet återföras som bevattningsvatten dels till golfbanan men även till de nya villatomterna. I varje gata kommer det att finnas avtappningsställen för de som köper de nya tomterna. De får möjlighet att bevattna trädgårdarna med det här systemet och slipper använda dricksvatten för det behovet, säger Anders Fröberg.
Det borde VA-sidan vara tacksamma för och fastighetsägarna får ett näringsrikt vatten till sina blomrabatter i stället för det kommunala dricksvattnet.
Det andra pågående projektet leds av Svenska kyrkan och kommunen tillsammans: restaurering av dammar vid kyrkogården i Västervik.
– Till dammarna kommer dagvatten från stora delar av Västerviks tätort. Dammarna används sedan hösten 2020 för bevattning av alla odlingar och planteringar runt kyrkogården. Med det här projektet ska även kommunen med alla sina fotbollsplaner och andra sportanläggningar använda de nya dammarna. Det medför dock en del ledningsdragningar, berättar Anders Fröberg.