Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Ny vattentäkt igång i Kallinge

VA-aktuellt

Ronneby Miljöteknik har öppnat en ny vattentäkt i Karlsnäs, för att ersätta de PFAS-förgiftade brunnar som tagits ur drift. Nu går det nya vattnet ut till Kallingeborna.

Det har gått rekordsnabbt att ersätta de gamla förgiftade brunnarna till Brantafors vattenverk i Kallinge, med en ny vattentäkt.

– Vi har tack och lov haft alla markägare och myndigheter med oss, de har varit oerhört behjälpliga i vårt arbete. Det har gjort att vi redan nu kan förse Kallingeborna med vatten från Karlsnäs, säger VD Hans Nilsson till Sydöstran.

Brantafors vattenverk i Kallinge invigdes 2010. Det ersatte det då gamla och hårt nedslitna vattenverket i Brantafors. Hösten 2013 upptäcktes PFAS i råvatten och även i dricksvatten från vattenverket vid en utökad provtagning. Den 27 november 2013 kom ett första besked till de ansvariga. Samtliga brunnar provtogs då noga och två av dem stängdes direkt, de två övriga bedömdes då kunna tjäna som råvattenbrunnar provisoriskt efter att vattnet behandlats i kolfilter. Den 16 december 2013 stängdes vattenverket helt och de 5 000 abonnenterna försörjdes med reservvatten från Ronneby. I mitten av maj 2014 öppnades det igen efter att två nya parallella behandlingslinjer med kolfilter installerats men ett halvår senare, i oktober 2014, stängdes vattenverket återigen då filtren var mättade.

Nu går vatten från den nya dricksvattentäkten i Karlsnäs i provisoriska ledningar till vattenverket i Kallinge. Helt klar ska försörjningsanläggningen vara hösten 2016 men redan nu så leverar den råvatten. Det gör också att det bevattningsförbud som rått i Ronneby kommun kan hävas.

Försvarsmakten står för hela notan, 35 miljoner kronor, för den nya råvattenförsörjningen. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid