Anita Pettersson. FOTO: Högskolan i Borås

Ny förbränningsmetod kan ge ren fosforaska

VA-aktuellt

Högskolan i Borås satsar tillsammans med Borås Energi och miljö på ett nytt projekt kring återvinning av fosfor ur avloppsslam. En ny typ av förbränningsdesign ska ge en ren aska.

En ny metod för förbränning av avloppsslam och återvinning av fosfor ska testas i fullskala, i Borås. Istället för att som tidigare försöka lösa ut fosfor ur en förorenad askfraktion, ska man nu försöka producera en ren och fosforrik bottenaska.

– Tanken är att vi ska förbränna på ett sånt sätt att vi får ut olika askfraktioner, med fosforrik aska på ett ställe och aska med tungmetaller på ett annat, säger Anita Pettersson, universitetslektor vid Högskolan i Borås som leder forskargruppen, till Cirkulation.

I projektet kommer forskargruppen att titta på olika metoder för att återvinna fosfor och använda det som gödsel. En metod är samförbränning med till exempel halm. Målet är att få fram en aska som är så ren att den direkt kan användas som gödsel.

Det är tekniken med fluidiserande förbränningsbäddar som ska göra det möjligt att plocka ut den aska man vill ha, på olika nivåer i förbränningsanläggningen. Anita Pettersson berättar att mycket forskning inom aska nu är inriktad på att designa anläggningar för att få ut de partiklar man vill ha på olika ställen. Forskare vid Högskolan i Borås har länge arbetat med aska för till exempel zinkåtervinning.

I Borås kommer den nya tekniken att testas i fullskala i Borås Energi och miljö:s befintliga avfallspannor. I dagsläget är det inte tänkt att den ska byggas in i de pannor som byggs vid det nya miljöcentret Sobacken med reningsverk och fjärrvärmeanläggning. I alla fall inte initialt.

Borås Energi och Miljö finansierar en doktorand i projektet. Doktoranden som anställs heter Andreas Nordin och projektet är tänkt att starta vid årsskiftet.

– Fullskaleförsöken ska kunna starta till hösten 2016, säger Anita Pettersson. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här