Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: WRE

Mörbylånga vinner europapris

VA-aktuellt

Water Reuse Europe Innovation Prize 2019 gick till Mörbylånga vattenverk. På måndagskvällen den 21 oktober mottog Mörbylånga kommuns representant på plats, Billy Gidö, priset under den europeiska konferensen.

Intresset för Mörbylångas nya vattenverk som använder återvunnet industriprocessenvatten mixat med bräckvatten, som råvatten i processen, är stort i Europa.

Projektledaren Billy Gidö tog emot priset i Lille, Frankrike och han var glad och överraskad.

– Det är också roligt att se hur vi omnämns. Efter att jag mottagit priset kom bland annat en fransman fram och ville veta mer om vad vi gjort. Han visste inte om vårt vattenverk sedan tidigare men blev nu väldigt nyfiken. Det är också en positiv effekt, fortsätter Billy Gidö. 

Water Reuse Europe är Europas branschorganisation för vattenåtervinning. De delar årligen ut Water Reuse Europe Innovation Prize för att uppmärksamma banbrytande återvinningsprojekt som är i framkant inom vattensektorn i Europa.

– Man är lite omtumlad just nu. Men såklart väldigt roligt att få gå upp och ta emot det här priset. VIlket arbete vi har gjort i Mörbylånga kommun och med vattenverket, säger Billy Gidö.

Vattenverket i Mörbylånga kan producera upp till 4 000 kubikmeter per dygn med hjälp av bräckt vatten och industriellt processvatten som råvatten. Det bräckta vattnet tas från strandnära brunnar och processvattnet är renat vatten från Guldfågelns anläggning. 

Övriga nominerade i finalen var Hydraloop (Nederländerna) samt FGWRS, Frankrike. Två olika system för återvinning av BDT-avlopp (gråvatten) i hushåll.

Organisationen Water Reuse Europe är Europas branschorganisation för vattenåtervinning och verkar bland annat för erfarenhetsutbyte mellan aktörer inom området vattenåtervinning, samt för att öka förståelsen för återanvändning av vatten. Innovationspriset delas ut årligen för att uppmärksamma banbrytande återvinningsprojekt som är i framkant inom vattensektorn i Europa. (EW)

Läs mer:

Råvatten från hav och industri (Cirkulation 4/19), för abonnenter.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid