Vetemjöl från svetsning av ledning orsakade de stora bakterieproblemen i Lunds dricksvatten under våren. VA Syd förbjuder nu organiska material vid arbeten med dricksvattenledningar.
Under våren var det problem med bakterier i dricksvattenförsörjningen i Lund. Nu visar VA Syds utredning att problemet uppstod i samband med ett ledningsarbete i december 2016. En stärkelseprodukt i form av en vit fast massa, som senare visade sig vara vetemjöl, påträffades i det aktuella röret.
– Som tur är är det här en ovanlig händelse. Vi har sett över alla rutiner för att ytterligare minimera risken för att något liknande kan hända igen, säger Karin Fernström, avdelningschef Ledningsnät på VA Syd.
Det förekommer att potatismjöl för att absorbera vatten i samband med svetsning av ledningar. Mängden potatismjöl beror på hur stor tillrinningen är. Efter utförd svetsning spolas potatismjölet ut i närliggande brandpost inom det avstängda ledningsområdet.
I arbetet med den aktuella ledningen har vetemjöl använts istället för potatismjöl. I det här fallet spolades inte mjölet ut ordentligt, istället fastnade det som en klump i röret. Massan togs bort men partiklar hade fastnat längs med röret under en sträcka på några 100 meter och fortsatte orsaka problem.
Det tog några månader innan bakterierna vuxit till sig och påverkade vattnet. Utvecklingen tog tid eftersom det var vinter och förhållandevis låga temperaturer. Det fanns alltså inte bakterier i vattnet förrän i mars.
VA Syd har, som en försiktighetsåtgärd, beslutat att potatismjöl eller andra organiska material fortsatt inte får användas i samband med arbeten på dricksvattenledningar. Kravet tillämpas på såväl VA Syd:s egen personal som externa entreprenörer.
Det var den 9 mars som provtagning visade på koliforma bakterier i vattnet i Lunds stad och delar av Eslövs kommun. Kokrekommendation gick ut direkt och redan på eftermiddagen den 9 mars kunde delar av kokrekommendationen dras tillbaka för halva Lunds stad och flertalet berörda orter utanför Lund. Efter fortsatt arbete med att spåra källan och spola ledningarna, så kunde VA Syd den 12 mars avgränsa problemet till en mindre del av Lunds stad. Den 21 mars hävdes kokningsrekommendationen för alla boende i Lund, men kvarstod för sjukhusområdet.
Den 24 mars återinfördes kokningsrekommendationen i berörda områden. Den 3 april kunde kokningsrekommendationen hävas för ytterligare 3 000 lundabor. Nu kan de sista berörda lugnt dricka vattnet igen. Den 4 april påbörjades en installation för UV-desinfektion av dricksvattnet på sjukhuset, av Region Skåne. Den 10 april kunde kokningsrekommendationen hävas för hela Lund, den 28 april hävde Region Skåne kokningsrekommendationen även för sjukhusområdet. (EW)