Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Mikroplaster i dricksvatten inget hälsoproblem

VA-aktuellt

På en global nivå utgör mikroplaster i dricksvatten inte någon hälsorisk för människor, åtminstone inte än så länge utan mer och bättre forskning behövs. Det konstaterar Världshälsoorganisationen WHO i en ny rapport.

Rapporten, som omfattar såväl flaskvatten som kranvatten, är en sammanställning av dagens kunskap om mikroplaster i dricksvatten. Fokus ligger egentligen inte på förekomsten av mikroplaster i dricksvatten utan på eventuella hälsorisker. Där konstateras att mikroplaster större än 150 mikrometer sannolikt inte absorberas i människokroppen och att upptag av ännu mindre partiklar kan förväntas vara begränsat. Det finns dock en brasklapp om att absorption av extremt små mikroplastpartiklar ner till nanostorlekar, kan vara högre men att underlaget om detta är extremt begränsad.

I rapporten framgår att underlaget är dåligt. Få studier av de som gåtts igenom betraktas som helt trovärdiga. När det gäller förekomst av mikroplaster i dricksvatten analyserades bara nio studier. En av källorna när det har hittats mikroplaster i dricksvatten förmodas vara plastkorkar och plastflaskor. För kranvatten konstateras att det finns plast i distributionssystemen och även i ytvattentäkter men källorna är inte klarlagda.

Forskarna påpekar också att det finns ett stort behov av standardiserade och välfungerande metoder för provtagning och analys. Idag är studier gjorda utefter helt olika förutsättningar och därför mycket svårjämförbara. I av de ingående studierna gjordes en systematisk analys av 50 andra studier, av mikroplaster i sötvatten, dricksvatten och avloppsvatten. Där uppfyllde bara fyra av de 50 samtliga de kvalitetskrav som ställdes i en lista på nio centrala punkter.

För kranvatten så konstaterar WHO:s forskare att grundvatten är väl skyddat från partikelföroreningar och att konventionell dricksvattenrening normalt är en effektiv partikelbarriär. Av de undersökningar som WHO går igenom för kranvatten, så ligger partikelhalten mycket lågt eller extremt lågt. I flaskvatten var antalet partiklar generellt något högre.

– Vi skulle snabbt behöva få reda på mer om mikroplasters hälsopåverkan, eftersom de finns överallt, även i vårt dricksvatten. Baserat på den begränsade information vi har, så verkar mikroplaster i dricksvatten inte utgöra en hälsorisk vid dagens nivåer men vi behöver få reda på mer. Vi behöver också begränsa ökningen av plastföroreningar globalt, säger Maria Neira vid avdelningen för folkhälsa vid WHO, i ett pressmeddelande.

Den svenska regeringen gav i mitten av januari 2018 det svenska Livsmedelsverket i uppdrag att göra en kartläggning av eventuella mikroplaster i svenskt kranvatten. Livsmedelsverket ska redovisa uppdraget senast den 15 december 2019. (EW)

Läs mer:

Mikroplast i dricksvatten kan variera mycket (Cirkulation 20190613)

Ingen mikroplast i danskt dricksvatten (Cirkulation 20181009)

Extremt låga halter mikroplast i norskt dricksvatten (Cirkulation 20180605)

Microplastics in drinking water (WHO)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid