FOTO: Pixhill.com

Lycksele åtgärdar reningsverk efter EU-kritik

VA-aktuellt

Nu ska reningsverket i Lycksele byggas ut för biologisk rening. Utbyggnationen är ett resultat av EU-kommissionens kritik mot att Sverige inte lever upp till avloppsdirektivet.

Lycksele Avfall och Vatten AB (Lavab) ansöker om ett nytt tillstånd för fortsatt verksamhet vid Lycksele centrala reningsverk. En utbyggnad av verksamheten planeras med byggnation av ett biologisk reningssteg.

Lycksele är en av de elva kommuner som var kallade till samtal hos miljöminister Karolina Skog den 23 januari för att diskutera EU:s kritik mot att Sverige inte lever upp till avloppsdirektivets krav.

Lavab planerar att bygga ut anläggningen med ett biologiskt reningssteg som kommer att rena organiskt material (BOD) i större omfattning än idag.

Sverige har tidigare tvistat med EU om tolkningen av avloppsdirektivet. Frågan har handlat om generella krav på avloppsrening i kallt klimat. Direktivet ger undantag från kraven på anläggningar som ligger över 1500 m höjd över havet, eftersom biologisk rening fungerar sämre i kallt klimat. Där behöver BOD-reduktionen bara vara 40 procent istället för 70 procent. Sverige begärde inte undantag från kravet vid EU-inträdet 1995 men har hävdat att det är klimatet där reningsverket finns och miljöbehoven som är relevant i sammahanget, inte höjden över havet.

EU-kommissionen ifrågasätter reningskvaliteten vid ett antal svenska reningsverk. Det gäller verk i: Boden, Borås, Gagnef, Gnesta, Härjedalen, Malung-Sälen, Lycksele, Malå, Pajala, Robertsfors, Tidaholm, Töreboda och Åsele. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här