Tillsammans med 12 andra kommunala VA-organisationer har Sundsvall Vatten AB tilldelats medel för att arbeta med minskade utsläpp av läkemedelsrester. För Sundsvalls del, där Mittsverige Vatten driver VA-verksamheten, är det utredningar som ska finansieras men ett par kommuner får även rena investeringsbidrag. Redan 2020 ska flera nya läkemedelsreningsanläggningar vara igång.
Tidigare under sommaren redovisade Naturvårdsverket vilka projekt som får 2019 års bidrag för att minska utsläpp av läkemedelsrester till hav, sjöar och vattendrag. 57 miljoner kronor har fördelats ur årets budget till 13 kommunala VA-organisationer.
Sundsvall Vatten AB har beviljats bidrag på 2,7 miljoner kronor av Naturvårdsverket till en förstudie om läkemedelsrening.
– Vi ska utreda behovet av läkemedelsrening vid våra tre största avloppsreningsverk i Sundsvall, säger Malin Tuvesson, process- och utvecklingsansvarig för avlopp på MittSverige Vatten & Avfall AB, i ett pressmeddelande.
Sundsvalls tre största avloppsreningsverk, Tivoliverket i centrala Sundsvall, Fillanverket vid Alnösundet och Essviksverket i Njurunda kommer att ingå in i en förstudie om behov av läkemedelsrening.
– Målet är att ta fram ett beslutsunderlag utifrån miljöpåverkan och ekonomi, där investering i läkemedelsrening vid våra tre största avloppsreningsverk ställs mot en investering i ett nytt, centraliserat verk, säger Malin Tuvesson.
Projektet inleds under augusti 2019 och ska slutrapporteras till Naturvårdsverket i oktober 2020. Den totala kostnaden är budgeterad till nästan tre miljoner kronor och bidraget från Naturvårdsverket täcker 90 procent av kostnaden. Projektet i Sundsvall genomförs i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och WSP.
För att få underlag till utredningen kommer prover att tas i de havsvikar (recipienter) där renat avloppsvatten släpps ut från de tre verk som ingår studien, för att se om det finns spår av läkemedelsrester. Prover kommer också att tas på det orenade vattnet som kommer in till avloppsreningsverken samt i det renade vattnet innan det släpps ut från verket.
Sammanlagt fördelas 57 miljoner kronor ur regeringens satsning på avloppsreningsverk för att minska utsläpp av läkemedelsrester och andra miljögifter En del projekt handlar om ren förprojektering, andra om anpassade lösningar som ska förverkligas. Ronneby Miljö och Teknik AB har fått projektmedel i båda kategorierna, dels för förstudie och dels för investeringsprojekt.
Enligt Naturvårdsverket innebär de beviljade projekten att flera nya anläggningar kommer att byggas på sikt, vilket är en viktig del för den fortsatta utvecklingen av både teknik och kunskap.
Beviljade förstudier (2019):
- Karlstads kommun 520 695 kronor
- Växjö kommun 1 215 000 kronor
- Gryaab (Göteborg) 3 200 000 kronor
- Ronneby Miljö och Teknik AB 3 113 820 kronor
- Vakin (Umeå) 7 065 270 kronor
- Sundsvall Vatten AB 2 679 000 kronor
- Region Gotland 2 600 000 kronor
- Åre kommun 766 620 kronor
- Kungsbacka kommun 2 564 794 kronor
- Uppsala Vatten och Avfall AB 3 060 000 kronor
- Haninge kommun 3 776 553 kronor
- Syvab (Sydvästra Storstockholm) 10 784 124 kronor