Dagens metoder för läkemedelsrening i avloppsvatten bygger ofta på ozonering. Ozon bryter dock inte ner alla typer av läkemedel. Nu finns en ny teknik som ska göra processen kort med betydligt fler ämnen. Strömsunds kommun är först i världen med att testa i stor skala.
På Landön, en kilometer utanför Strömsunds tätort i Jämtland, ligger Strömsunds avloppsreningsverk, ett traditionellt trestegs reningsverk från 1971. Litet och undanskymt bland snötäckta granar väcker det ingen större uppmärksamhet. Men skenet bedrar. Under 2021 testades här för första gången i industriell skala en helt ny teknik för läkemedelsrening.
Metoden, som är framtagen av miljöteknikföretaget Envix, bygger på en avancerad oxidationsteknik (AOP) men ska ge en effektivare oxidationsprocess än traditionell ozonering.
Traditionell ozonering är i sig en effektiv avancerad oxidationsmetod som kan bryta ner en mängd olika ämnen och läkemedel. Metoden fungerar främst för substanser som reagerar med ozon, vilket är långt ifrån alla. För ett större antal av de cirka 1 200 läkemedelssubstanser som säljs i Sverige blir reningen inte tillfredsställande. Forskning visar att mer avancerade oxidationsmetoder har potential att bryta ner många fler organiska ämnen, och även mer komplexa ämnen, helt och hållet. På denna teori bygger tekniken som nu har provats i Strömsunds kommun.
Enligt mätresultaten från Strömsunds reningsverk har i medeltal 85 procent av alla förekommande läkemedelssubstanser brutits ned i det avloppsvatten som genomgått processen. Vad gäller de måttligt nedbrytbara och ozonresistenta ämnena är reningen 15 – 65 procent bättre med den testade tekniken jämfört med traditionell ozonering. Metoden är även effektiv mot antibiotika och har visat sig vara hygieniserande mot bakterier och virus.
– Det första testresultatet var en riktig aha-upplevelse. Tänk att det gick att få bort så mycket! Och det finns många fördelar med metoden. Inga kemikalier behöver tillsättas. Det blir inga biprodukter och inget avfall som ska tas omhand. Det enda som behövs är elektricitet. Miljömässigt känns det väldigt bra och driftskostnaderna är låga, säger Konrad Blomqvist, driftmaskinist vid Strömsunds avloppsreningsverk.
– Om krav på läkemedelsrening kommer att införas, så känns det som att vi är på banan nu. Det finns teknik som fungerar, det har vi facit på, säger Helen Löfgren-Larsson, VA-chef i Strömsunds kommun.
För Strömsunds del började allting med en student från Umeå universitet som ville mäta förekomst av några vanliga och prioriterade läkemedelsubstanser i vattnet från reningsverket. På kommunens VA-avdelning välkomnades initiativet.
– Vi hade ju faktiskt ingen aning om hur det såg ut här hos oss, säger Helen Löfgren-Larsson.
Studien visade på både förekomst av läkemedelsrester och negativ påverkan på fisken i sjön.
– För en kommun som Strömsund, med fiskodlingar och viktig fisketurism, är det naturligtvis inte bra, säger Helen.
Att läkemedelsrester och hormoner kan orsaka beteende- och reproduktionsstörningar hos fiskar är känt. I de vattenlevande organismerna lagras substanserna till allt högre koncentrationer som sedan fortplantas i näringskedjan. Ju mindre recipienten är, desto större blir effekten av de främmande ämnena. Ströms Vattudal, där avloppsvattnet från Strömsunds reningsverk rinner ut, är inget oansenligt sjösystem men här finns värdefulla fiskbestånd med skyddsvärda arter som till exempel en särskilt storvuxen stam av insjööring.
Vid inledande mätningar av samtliga läkemedelssubstanser som är sökbara i vatten hittades 37 olika ämnen utanför Landön. Med hjälp av mätdata och apotekens statistik över sålda läkemedel uppskattades den totala mängden utsläppta läkemedelsrester till 1 kilo per dygn.
– Det lät chockerande mycket, men så ser det ju ut i andra kommuner också. När Daniel på Envix frågade om vi ville vara med i ett pilotprojekt för att testa en helt ny teknik för läkemedelsrening lät det väldigt intressant, men utan bidrag hade det inte varit möjligt, säger Helen Löfgren-Larsson.
Naturvårdsverket har delat ut totalt 68 miljoner kronor i syfte att i snabbare takt minska utsläppen av farliga ämnen till vattendrag och hav. Strömsund ansökte om medel för ett pilotprojekt med den nya reningstekniken och beviljades nära fyra miljoner. Projektledare blev Daniel Ragnvaldsson, miljökemist på Envix Nord i Umeå.
Envix har arbetat med rening av jord och vatten i 30 år, främst som konsulter. Med tiden har vattenrening blivit en allt mer angelägen fråga.
På Envix såg man ett stort behov av ny och bättre teknik för bland annat läkemedelsrening. Genom ett forskningsprojekt under åren 2015 – 2020 vid företagarforskarskolan vid Umeå universitet, tog Envix fram en ny oxidationsteknik som kan användas vid olika vattenreningsprocesser. Sedan dess har de vidareutvecklat tekniken och ville nu testa hur den fungerade för läkemedelsrening i större skala.
– Forskning ska komma till nytta i samhället, inte stanna mellan pärmarna i en doktorsavhandling, säger Daniel Ragnvaldsson.
Konrad Blomqvist visar in genom dörrarna till reningsverket där den avancerade reningsutrustningen göms i en container bakom stora presenningar. En skylt upplyser om att fotografering är förbjuden. Tills allt är klart med patentet, är man sparsam med detaljerad information men det handlar om ozon och väteperoxid.
– Vår process är så starkt oxiderande att den bryter ner många fler ämnen än vid annan ozonering, inte bara läkemedel utan också andra oönskade ämnen som olja, lösningsmedel och biocider, säger Daniel Ragnvaldsson.
Av reningsverkets totala medelflöde har 15 procent (215 kubikmeter) per dygn, behandlats med den nya tekniken. Det är med andra ord ett mycket omfattande test som har genomförts.
Envix personal har varit på plats två veckor i taget och gjort kemiska analyser av vattnet både före och efter reningen. Även biologiska effektstudier har gjorts. Enligt Daniel Ragnvaldsson har man sett samma goda resultat under alla årstider.
– Yttre faktorer som flöde och temperatur verkar inte påverka processen. Resultaten från våra biologiska effektstudier visar hittills att graden av toxicitet kraftigt minskar efter behandling med den nya tekniken vilket indikerar att ingen väsentlig bildning av nya toxiska ämnen sker, säger han.
Vid ozonering kan ibland andra, icke önskvärda, ämnen bildas. Ett exempel är det cancerogena ämnet bromat som kan bildas om vattnet innehåller brom.
– Brom finns inte i Strömsunds vatten, men vi har gjort egna studier på bromat och har konstaterat att ämnet inte bildas med den här tekniken. I mindre projekt fortsätter vi att titta mer specifikt på antibiotika och även virus och bakterier, säger Daniel Ragnvaldsson.
Pilotprojektet har visat att det inte finns något hinder för att använda tekniken i full skala, men i Strömsunds kommun kommer det att dröja.
– Ekonomiskt tillskott är ett måste för att klara en sådan investering. Om det kommer lagkrav på läkemedelsrening, så måste vi ju. Men den dagen är det säkert också lättare att få stöd. En bra sak är att utrustningen som använts i projektet nu tillfaller oss. Om vi vill så kan vi flytta den till något annat ställe i kommunen där naturen är ännu mer känslig, säger Helen.
Inte heller på Envix tror man att det kommer att hända så stora saker den närmaste tiden.
– Vi vet att vi är på väg mot någonting bra. Nu finns det tid att finslipa och optimera tekniken. När kraven skärps kommer vi att vara redo att tillhandahålla fullskaliga system, säger Daniel.