FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Kvinnor i fattiga länder drabbas hårt av vattenbrist

VA-aktuellt

Idag saknar 844 miljoner människor tillgång till rent vatten, och 60 procent av jordens befolkning bor i områden där det råder vattenbrist. På Världsvattendagen den 22 mars släpper biståndsorganisationen Wateraid rapporten The Water Gap som visar vilka länder i världen som drabbas värst av den globala vattenkrisen. Fattiga kvinnor i många länder drabbas dubbelt upp då en stor del av deras tid går åt till att hämta vatten till familjen.

Inte helt oväntat är det redan fattiga och utsatta människor som drabbas värst av bristande tillgång till rent vatten, detta enligt rapporten The Water Gap. Med 163 miljoner människor utan rent vatten står Indien ut som det land i världen där flest saknar rent vatten. Men räknat på andel av befolkningen är vattenkrisen värst i afrikanska länder söder om Sahara.

Årets rapport innehåller också statistik som visar att vattenkrisen framförallt drabbar redan utsatta och fattiga grupper, och de framsteg som världen har gjort de senaste decennierna genom förbättrad tillgång till rent vatten har i stor utsträckning inte omfattat dessa människor. I exempelvis Mali har 93 procent av den rikaste delen av befolkningen tillgång till rent vatten, medan bara 45 procent av den fattigaste har det.

Rapporten visar också att kön förstärker denna ojämlikhet eftersom det i majoriteten av fallen är kvinnor som ansvarar för familjens vattenförsörjning. En kvinna som varje dag hämtar de rekommenderade 50 literna per person till en familj på fyra, från en vattenkälla 30 minuter bort, spenderar två och en halv månad varje år på att hämta vatten; tid som skulle kunna använts till utbildning eller yrkesarbete.

– Det är mycket oroande att situationen för världens fattigaste och mest utsatta grupper inte har förbättrats trots de stora framsteg som gjorts de senaste decennierna. Eftersom det framförallt är kvinnor som är ansvariga för familjens vattenförsörjning bärs vattenkrisen bokstavligen på ryggen av kvinnor i världens fattigaste samhällen, och det är oacceptabelt att inte mer görs för att förbättra deras situation, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare Wateraid Sverige, i ett pressmeddelande.

  • Eritrea, Papua Nya Guinea och Uganda är de länder där lägst procent av befolkningen har grundläggande tillgång till rent vatten.
  • Mocambique är det fjärde land i världen där störst framsteg har gjorts sedan 2000, men trots det är Mocambique det tionde land i världen med sämst tillgång till rent vatten. Huvudstaden Maputo upplever nu allvarlig vattenbrist och ransonering av vatten förbereds.
  • Både globalt och inom länder är det de fattigaste människorna och grupperna som saknar rent vatten. I exempelvis Mali har 93 procent av den rikaste andelen av befolkningen tillgång till rent vatten, medan bara 45 procent av den fattigaste har det.
  • Indien är fortfarande det land där flest människor saknar rent vatten (163 miljoner). Men Indien är också ett av de länder där störst framsteg gjorts. Sedan år 2000 har 300 miljoner indier fått rent vatten.
  • Efter Indien är Etiopien det land i världen där flest människor lever utan rent vatten (60 miljoner). Etiopien är också fjärde land i världen där lägst andel av befolkningen har grundläggande tillgång till rent vatten (39 procent).

Källa: The Water Gap

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här