Riksdagen har beslutat om förändringar i Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) utifrån de förslag som lades fram i utredningen Vägar till hållbara vattentjänster år 2018. En del av regeringens förslag gillades av riksdagen, annat gillades inte.
Beslutet innebär bland annat att alla kommuner nu får krav på sig att ta fram vattentjänstplaner, som skiljer sig från tidigare VA-planer. Det ska vara en långsiktig plan för hur kommunen ska uppfylla sina skyldigheter i enlighet med lagen om allmänna vattentjänster. Vattentjänstplanerna ska även omfatta bedömningar om åtgärder för att VA-anläggningen ska kunna hantera belastningen vid skyfall. Det gäller såväl för dag- och spillvattenhantering som dricksvattendistribution.
– Att ha en vattentjänsplan tycker vi är bra. Det är bra för kommunernas framtida planering och det ger en transparens i de bedömningar som görs. Det kan också vara bra med samråd och liknande, även om det inte alltid är möjligt att gå alla fastighetsägare till mötes, säger Gilbert Nordenswan, jurist vid Svenskt Vatten, till Cirkulation.