Pescara Del Tronto. FOTO: Lars Pehrson/SvD/TT

Komplicerad situation för VA-ansvariga i Italien

VA-aktuellt

Exakt hur stora skador vattennätet fått i jordbävningen i Italien är omöjligt att förstå än på ett tag. De första dagarna jobbade teknikerna i skift för att alla drabbade skulle få vatten och avlopp så fort som möjligt.

Tisdag 24 augusti, femton mil nordöst om Rom. Städerna och byarna i området på Apenninernas östra sida är fulla av semesterfirare, de flesta av dem kommer från Rom och flyr från värmen i storstaden till familjehusen här uppe. De själva eller föräldrarna har flyttat härifrån för att söka arbete på andra ställen.

Klockan 3.36 på natten stannar tiden. Jorden skakar i tio sekunder och tusentals människors liv stannar upp. Närmare 300 döda lämnar jordbävningen på 6,0 efter sig, och nästan alla har förlorat någon släkting eller vän. Hela byar har rasat samman totalt.

Bara några timmar efter skalvet var det lokala vattenbolaget Sogeas tekniker på plats. De insåg snabbt att det enda möjliga var att stänga av vattentillförseln till alla städer och byar som förstörts, eftersom det var omöjligt att överblicka skadorna på nätet, och låta räddningsstyrkorna koncentrera sig på att gräva fram döda och skadade från de raserade husen.

– Situationen är komplicerad, eftersom vi fortfarande inte kunnat komma intill för att kontrollera vattenledningarna, förklarar ingenjören Emanuele Maria Blasetti, som är Sogeas VD, en vecka efter skalven.

– Ännu har inte alla saknade grävts fram och därför måste vi vänta innan vi går in i städerna. Det kommer att ta tid innan vi har kartlagt skadorna, konstaterar han.

I stort sett alla bolagets tekniker arbetade i området den första veckan. De arbetar i skift för att hjälpa alla utan vatten så fort som möjligt. Till och med de som bor i området och var direkt drabbade började jobba för fullt bara efter några dagar, något som ledningen inte alls räknat med.

– Vi blev förvånade och rörda över deras iver att arbeta och hjälpa till, säger Blasetti.

Att det inte finns några större skador på vattennäten i stort har teknikerna förstått, eftersom de flesta fontäner som får sitt vatten från nätet, fortfarande fungerar. Därför har det blivit lättare än väntat att få vattendistributionen att fungera. Men eftersom detta är ett område fullt med dalar, kullar och berg, är det nästan omöjligt för teknikerna att hitta eventuella mindre läckor.

2 900 personer bor numera i tältstäderna som byggts upp i närheten av de bebodda centrumen. De behöver både vatten och avlopp, och det har sysselsatt större delen av teknikerna.

Tillsammans med räddningstjänsten hade Sogea efter en vecka grävt ut för att lägga nya ledningar. Avloppen fungerar tillfälligt med tanker, som förs bort från jordbävningsområdet för att tömmas.

Det stora problemet har varit att få vatten till de många bondgårdar som finns i området. Många djur har fått klara sig utan vatten i flera dagar.

– På något ställe har vi klarat av problemet genom att göra en parallell ledning för att komma förbi läckan. På andra ställen har vi kunnat sätta på vattnet igen när vi sett att ledningarna var oskadade, men många uppfödare har tvingats vänta på tanker med vatten, konstaterar Blasetti.

En vecka efter skalvet var det fortfarande förbjudet att dricka vattnet från ledningarna. Vattenproven höll fortfarande på att analyseras.

Kristina Wallin/Cirkulation

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här