En stor andel av de kokningsrekommendationer som kommuner utfärdar för dricksvatten är enbart en försiktighetsåtgärd och inte på grund utav någon konstaterad incident med föroreningar. Det visar en enkätundersökning som SKL har gjort.
I en debattartikel uppmanar nu Gunilla Glasera, SKL, Livsmedelsverket att se över hur kokningsrekommendationer används som underlag för allvarliga händelser kopplat till dricksvattenkvaliteten i landet.
”Myndigheten behöver nu, i ett samarbete med bland annat kommunerna, ta fram mätetal om vattnets faktiska kvalitet. Detta samarbete behöver Livsmedelsverket bjuda in till snarast. Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel, och invånarna måste kunna lita på att arbetet för att säkra kvaliteten har rätt fokus”, skriver Glasere i en debattartikel i Miljöaktuellt.
Enligt undersökningen som omfattar 31 kommuner som utfärdat kokningsrekommendationer under de senaste åren var över en tredjedel av rekommendationerna utfärdade i förebyggande syfte vid till exempel ledningsunderhåll och tryckfall. (EW)
Läs mer