Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Magnus Pettersson

Karlshamn lättar förbudet – jätteläcka funnen

VA-aktuellt

En jätteläcka nära hamnen i Karlshamn var orsaken till det stora vattensvinnet som ledde till ett tillfälligt bevattningsförbud i kommunen.

På eftermiddagen 25 maj så hittade till slut VA-enheten i Karlshamn den vattenläcka som tryckt ut 100 kubikmeter i timmen ur dricksvattennätet. Det visade sig vara en brusten ledning vid Oxhagaområdet där det läckande vattnet trängde ut i hamnen, vilket gjorde den svår att hitta. När läckan var identifierad stängdes huvudledningen och vattnet började direkt stiga i vattentornet.

– Personal från vår Rörnät-enhet och från Vattenverket hittade läckan tillsammans och har gjort ett fantastiskt jobb dessa dagar då de natt som dag har letat efter felet, säger VA-chef Christer Martinsson, via kommunens hemsida.

Det var i fredags förra veckan som kommunen märkte att vattennivåerna var onormalt låga i vattentornet. Ett bevattningsförbud infördes i tisdags för att kunna säkerställa produktionen av dricksvatten. Bevattningsförbudet har hävts på morgonen fredag 27 maj. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid