Nu går nio ansvariga myndigheter ut och varnar för att Sverige kan komma att få uppleva den allvarligaste vattenbristen som registrerats under drygt 100 år.
Vattensituationen i stora delar av landet är bekymmersam. På lördagen gick Sveriges Geologiska Undersökning SGU, ut med en varning undertecknad av nio ansvariga myndigheter.
”Myndigheterna uppmanar alla att göra vad de kan för att spara vatten och ber er att följa situationen noga. Det innebär också om att förbereda sig inför eventuell vattenbrist under sommar och höst”, meddelas via SGU:s hemsida.
Bakgrunden till dagens vattensituation är för lite nederbörd under de senaste två åren, särskilt under vinterhalvåret. När växtsäsongen nu inletts och dagstemperaturen stiger förväntas situationen bli värre. Om nederbördsmängderna återgår till det normala kan situationen bli bättre, men troligtvis inte förrän i höst-vinter.
Redan år 2016 var det torraste år som registrerats på 40 år. Sedan hösten 2015 har stora delar av södra Sverige fått 20-30 procent mindre nederbörd än normalt. Myndigheterna beskriver att även om nederbörden faller som under en normalsommar, kommer vattensituationen troligen inte att förbättras, dock med lokala undantag. Om det blir en liknande torrsommar som under 2016, riskerar vi att uppleva den allvarligaste vattenbristen som har registrerats under drygt 100 år.
Varningen kommer från:
- Havs- och vattenmyndigheten
- Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI)
- Jordbruksverket
- Livsmedelsverket
- Länsstyrelserna
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- Naturvårdsverket
- Sveriges geologiska undersökning
- Skogsstyrelsen