Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Borgå stad

Kampanj vid dagvattenbrunnar

VA-aktuellt

Klistermärken kring dagvattenbrunnar ska minska skräpet i dagvattnet hoppas Borgå kommun på den finska sydkusten, som tillsammans med Åbo och Vanda är med som pilotstad i en Håll Skärgården Ren-kampanj. Målet är att minska mängden plastskräp och cigarrettfimpar att komma ut i Östersjön.

Magknip av plast. Det är budskapet som möter besökare i Borgå, Åbo och Vanda i sommar. Cigarrettfimpar är det vanligaste skräpet i världens hav och plast har på senare tid också kommit upp som en stor förorenare. 

Borgå är först ut med Magknip av plast –kampanjen som består av färggranna klistermärken till brunnar runt omkring staden för att påminna att man inte skall slänga skräp i brunnarna.

– Speciellt vanligt är det att kasta cigarettfimpar rakt ner i dagvattenbrunnar, utan att vara medveten om att dagvatten nästan överallt leds direkt ut i närmaste vattendrag utan att renas. Därför är det ingen överraskning att cigarettfimpar är det vanligast förekommande skräpet i världens hav, berättar Jutta Vuolamo, projektanställd på Håll Skärgården Ren, för Svenska Yle.

Klistermärkena kommer att finnas på plats i ett par veckor. I Åbo och Vanda kommer kampanjen också att synas på soptunnor.

Arrangörerna hoppas att kunna fortsätta kampanjen i andra finska städer i framtiden. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid