Professor Petter Jenssen vid Norges miljö och biovetenskapliga universitet, NMBU, fick årets Avlopp och kretsloppspris under konferensen VAK 2017.
Petter Jenssen har jobbat med avloppsfrågor och kretsloppslösningar sedan 1970-talet. Källsorterande toalettavloppssystem med vakumtoaletter är en av de lösningar som har funnits med lika länge i hans arbete. Han har spelat en stor roll internationellt inom utvecklingen av hållbara avlopps- och kretsloppssystem.
Petter Jenssen hoppas att priset ska ge lite extra uppmärksamhet av avlopps- och kretsloppsfrågor hemma i Norge.
Berätta om din bakgrund
– Jag växte upp utanför Trondheim med en far som var ingenjör och som gärna ville ha en bättre sanitär lösning hemma, det var på 50-talet. Jag och min far byggde en källsorterande lösning. Vi hade en liten gråvattensanläggning och så byggde vi lite annorlunda toaletter med ett vakumsystem, hos min far. Det som vi producerade där använde vi till vår egen trädgårdsodling. Så det startade ganska tidigt.
– Sedan har jag en utbilding från Norges motsvarighet till SLU. Det är samma universitet som jag är på idag och här har jag jobbat sedan 1994. Då hette det Norges Lantbruksskola och jag fick starta en avdelning för vatten- avlopps- och avfallsteknik. Det är en femårig civilingenjörsutbilding idag. Vi hade en för Norge lite unik inriktning med kretslopp och cirkulation.
– Idag så är det ganska stor aktivitet på universitetet. Sedan 1994 har vi utbildat fler VA-ingenjörer än storebror i Trondheim, NTU. Det har växt ganska mycket här. Vi har ju också många som söker sig hit för att det också är en utbildning inom traditionell VA-teknik. Den som går en hel femårig ingenjörsutbildning har en god grund för att jobba på alla plan, både med kretsloppsinriktade system och andra men de som tar en två-årig master blir specialserad på kretslopp. Det är en internationell utbildning.
Hur har den alternativa VA-tekniken slagit igenom i Norge? Byggs det sorterande vakumsystem?
– Den största marknaden i Norge finns bland stugägare men även där ser vi att det traditionella tänkandet med ett rör långt upp på fjället allt för ofta vinner trots att det kostar väldigt mycket. Det kommer en gradvis ändring men som jag sagt till många att när jag började som ung forskare så trodde jag på en stor förändring inom 2 – 3 år. Idag efter 40 år så ser jag att en förändring kommer men det går otroligt långsamt inom det här fackområdet. Samtidigt är det ju spännande att det som varit mitt fokus med småskaliga lösningar nu blir satt i system.
Ser du att det går trender i kretsloppssystemen? Har urinsortering fått ge vika för källsorterande system?
– Nja, jag ser det att Sverige varit ledande på urinsortering. Det är en orsak till att vi varit fokuserade på svartvatten. Det kanske också är lite lättare att få acceptans för, även om urinsortering är väldigt spännande det också. Båda systemen har fördelar. Mina studenter får lära sig om alla system. Sedan är det klart att det alltid finns trender inom teknik. Källsorterande system kanske ger lite enklare logistik och sedan har vi en producent av vakumsystem i Norge så det har varit enkelt med de kontakterna. Men det viktigaste är att alla system får chansen att utvecklas.
Hur har priset mottagits i Norge?
– Det som är intressant är att när jag pratade om källsorterande system på konferenser i Norge på 80-talet som fanns det de som bildligt talat slaktade mig. Att det här var gamla lösningar. Idag har kritikerna tagit till sig våra idéer. Det är fint. De som har kämpat hårt för det traditionella har idag tagit till sig detta som en bland andra möjliga lösningar. Det är en stor förändring. Från att ha setts som lite av ett hot så ses vi som något intressant.