FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Ingenjörer utan gränser får 90-konto

VA-aktuellt

Utvecklingsorganisationen Ingenjörer utan gränser, har beviljats ett 90-konto och kontrolleras nu av Svensk insamlingskontroll.

Vatten, vägar och internet. Ingenjörer utan gränser arbetar för att förbättra samhällets nyckelfunktioner i utvecklingsländer. I Sverige arbetar organisationen med att hjälpa nyanlända ingenjörer att hitta jobb. Nu tilldelas Ingenjörer utan gränser 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.

Att få beviljat ett 90-konto innebär att organisationen ska leva upp till flera kvalitetskrav i arbetet som ska garantera att de insamlade medlen används på ett bra sätt. Bland annat ska minst 75 procent av de totala intäkterna gå till ändamålet utan oskäliga kostnader som får vara högst 25 procent av de totala intäkterna.

Ingenjörskunnande är avgörande för ett samhälles utveckling. Det vet Ingenjörer utan gränser, som sedan starten 2007 arbetar med att skapat bättre förutsättningar för människor i utvecklingsländer i Afrika, söder om Sahara. Organisationen arbetar även med att stödja nyanlända ingenjörer att hitta jobb, intressera unga för ingenjörsyrket och arrangera Hackathon för sociala utmaningar.

– Vi vill använda vårt ingenjörskunnande för att bidra till en bättre värld. Detta gör vi med lokala partners i utvecklingsländer. Vi arbetar framför allt med basfunktioner i samhället, som vatten och sanitet, men också med småskalig energiförsörjning, som solcellsanläggningar. Vi riktar in oss i första hand på skolor och mindre sjukhus. Ingenjörer utan gränser har en stark närvaro vid universitet och högskolor i Sverige och vi försöker bland annat engagera unga till att välja teknik och naturvetenskapliga inriktningar, säger Jan Byfors, organisationens ordförande i ett pressmeddelande.

Ingenjörer utan gränser finns i ett 60-tal länder. Det finns dock ingen formell koppling mellan dem. I Sverige består organisationen av en styrgrupp och 13 lokalavdelningar med totalt 1 200 medlemmar. Insamlingen av pengar sker främst via företag som sponsrar verksamheten. En mindre del av stödet kommer från universiteten och länsstyrelser.

För att kunna ansöka om 90-konto behövde delar av organisationen ses över. Ett nödvändigt arbete som också har lett till en tydligare och mer transparent verksamhet, enligt Jan Byfors.

– Kraven från Svensk Insamlingskontroll är relevanta. Nu när vi har blivit godkända innebär det en kvalitetsstämpel, en kvittens på att vi tar hand om insamlade pengar på ett sunt sätt. Ett 90-konto ökar vår trovärdighet, säger Jan Byfors. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här