Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Ingen mikroplast i danskt dricksvatten

VA-aktuellt

En stor undersökning av danskt dricksvatten visar att mikroplast inte är något problem där. Nu pekar två skandinaviska undersökningar mot att mikroplaster i kommunalt dricksvatten inte är allmänt förekommande.

En ny undersökning som genomförts i Danmark under året, visar att mikroplast inte förekommer i danskt dricksvatten. Forskarna har undersökt 17 platser i Danmark. I 16 av 17 prover var halterna mikropartiklar under detektionsgränsen. I ett av proverna fanns mikropartiklar men de bestod till största delen av cellolusa-liknande material.

– Det finns inte något som tyder på att mikroplaster är ett problem i dricksvattnet i Danmark. Det är den bild som denna undersökning ger, som är baserad på de bästa och senaste analysmetoderna som finns, kommenterar Rasmus Moes, danska Miljøstyrelsen.

Vattenproverna har tagits från kranar i bostäder, arbetsplatser och vid offentliga institutioner.

Den danska Miljøstyrelsen har låtit forskare vid DCE, Aarhus Universitet utveckla en ny metod för att mäta mikroplastfibrer i dricksvatten

Fokus i provtagningstekniken som utvecklats vid Aarhus universitet ligger på mikroplastpartiklar med längder över 100µm. Provtagningsutrustningen består av:

  • En horisontellt liggande konisk filtreringskammare av rostfritt stål där partiklar med både hög och låg densitet fastnar.
  • Ett filter av rostfritt ståltrådsnät med maskbredd på 20 µm för uppsamling av partiklar.
  • En flödesmätare vid vattenutloppet efter filtreringen för mätning av volymen som passerar filtreringskammaren.

Proverna tas vid vattenkranar där 50 liter strömmar ut. En provtagning tar cirka 20 minuter.

En norsk undersökning av Norges kranvatten har gett ett liknande resultat. Den studien presenterades tidigare i år och genomfördes på 24 vattenverk där råvatten, behandlat vatten och vatten ute på ledningsnätet provtogs. Analyserna visade att förekomsten av mikroplast i vattenproverna var noll eller nära noll.

Den svenska regeringen gav i mitten av januari det svenska Livsmedelsverket i uppdrag att under året göra en liknande kartläggning. Livsmedelsverket ska redovisa uppdraget senast den 15 december 2019. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid