2015 års Stockholm Water Prize går till den indiska vattenorganisatören Rajendra Singh. Han får priset för sitt innovativa arbete med regnvatten – vilket förstärker vattensäkerheten på Indiens landsbygd – och för sina enastående modiga och målmedvetna insatser för att förbättra levnadsförhållandena för de mest utsatta människorna.
Han kallas ”The water man of India”. Rajendra Singh bor och verkar i delstaten Rajasthan, Indien, där han under flera decennier arbetat med att bekämpa torkan och öka de lokala samhällenas egenmakt. Han har återupplivat gamla bortglömda tekniker för att samla och lagra regnvatten. Resultatet av hans arbete är utan like: i nära samarbete med lokalbefolkningen har han och hans medarbetare återställt flera floder, och fått vattnet, och livet, att återvända till tusen byar.
– Detta är ett besked som inger mod, energi och inspiration. Med hjälp av den gamla indiska kunskapen om att ta vara på regnvatten, har vi hjälpt utblottade och nästan övergivna byar att komma på fötter igen, säger Rajendra Singh om priset, i ett pressmeddelande.
Juryn för Stockholm Water Prize kommenterar årets pristagare med följande ord: ”Dagens vattenproblem kan inte lösas bara med hjälp av vetenskap eller teknik. Det krävs också mänsklig styrka – det vill säga social och politisk förmåga. Rajendra Singh har ägnat sitt liv åt att utveckla en social förmåga att lösa lokala vattenproblem. Han har gjort detta genom att låta invånarna delta själva, och genom att öka kvinnors möjlighet till inflytande. Singh har kopplat ihop bybornas traditionella kunskaper med modern teknik och vetenskap, och han har ifrågasatt konventionella föreställningar om utveckling, resursanvändning och sociala normer.”
– Rajendra Singh inger stort hopp i en värld där behovet av rent vatten ökar dramatiskt, och vi inom några årtionden kommer att stå inför en allvarlig kris om vi inte lär oss hushålla bättre med vatten, säger Torgny Holmgren, VD för SIWI, och fortsätter:
– Han har rent bokstavligen återupplivat hela byar. Vi måste ta lärdom av Singhs arbete om vi ska kunna uppnå ett hållbart vattenanvändande under vår livstid.
Rajendra Singhs livsverk vittnar om att han är en sann humanist, djupt engagerad i att hjälpa människor att själva förändra sin situation. Efter att ha studerat ayurvedisk läkekonst åkte Singh i mitten av 1980-talet ut på landsbygden i den fattiga indiska delstaten Rajasthan för att grunda hälsokliniker. Han fick då höra av byborna att det de allra mest behövde inte var sjukvård – utan vatten. Många människor i arbetsför ålder hade sökt sig till städerna på grund av sinande brunnar och missväxt. Vattendrag och skogar höll på att försvinna. Kvar fanns kvinnor, barn och åldringar som fick bevittna hur byarna togs över av sand och damm.
Rajendra Singh bytte inriktning. I stället för att ägna sig åt sjukvård hjälpte han byborna att bygga så kallade johader, traditionella regnvattendammar. Under de två årtionden som gått sedan Rajendra Singh kom till Rajasthan har omkring 8 600 johader och andra liknande konstruktioner byggts för att samla upp och lagra regnvatten. Detta har gjort att vattnet återvänt till mer än 1 000 byar i delstaten. Singh och hans medhjälpare i organisationen Tarun Bharat Sangh har dessutom fått vattnet att flyta igen i flera av Rajasthans floder. Den skogsbeklädda arealen har ökat, och både antiloper och leoparder har kommit tillbaka till trakten.
De metoder som Rajendra Singh använder sig av är moderniserade versioner av mångtusenårig indisk teknik för att samla upp och lagra regnvatten. Metoderna, som föll ur bruk under den brittiska kolonialtiden, har nu fått vattnet att återvända till den torraste delstaten i ett av världens mest folkrika länder – tack vare den indiske ”vattenmannen” och hans medarbetare.
– När vi började vårt arbete koncentrerade vi oss på bristen på dricksvatten och hur det problemet skulle lösas. I dag har vi högre ambitioner. Vi lever på 2000-talet; en tid präglad av exploatering, nedsmutsning och markintrång. Att bekämpa detta krig mot vattnet, att skapa fred, det är målet med mitt arbete, säger Rajendra Singh.
Klimatförändringarna leder till att världen drabbas av allt tätare och svårare perioder av torka och översvämning. I de flesta delar av världen behöver vi lära oss att bli bättre på att ta vara på regnvattnet för att klara oss igenom perioderna av torka. Flera av världens ledande forskare arbetar nu med med att utveckla metoder för att hantera regn bättre.
– Vi behöver bli bättre på att tillvarata regnvattnet för att minska vår utsatthet för såväl torka som översvämning, säger Torgny Holmgren på SIWI.
– Eftersom vi samlar in regnvatten och reglerar grundvattnet finns det inte längre utrymme för torka eller översvämning i vårt område. Det här är ett sätt att arbeta som skulle kunna fungera världen över. Vårt arbete har en påverkan på lokal, nationell och global nivå – men framför allt gör det skillnad ute i byarna, avslutar Rajendra Singh.
Stockholm Water Prize överlämnas under Världsvattenveckan i slutet av augusti. (EW)